60 dana jeo je sve one namirnice koje karakterišu kao zdrave: Nećete verovati šta mu se desilo!

5 minuta čitanja
0
0
371
Dejmon Gemau

Dejmon Gemau

Australijski glumac Dejmon Gemau odlučio je da sprovede prilično ekstreman eksperiment da bi pokazao koliko je „zdrava“ hrana zapravo nezdrava. On je 60 dana jeo sve one namirnice koje inače karakterišu kao zdrave i niskomasne – voćne sokove, voćne jogurte, cerealnije i sportske napitke.

Već nakon nekoliko nedelja ovakve ishrane, pune skrivenih šećera, dobio je masnu jetru, nabacio nekoliko kilograma i počeo da se oseća letargično i razdražljivo.

Dejmon je pre ovog eksperimenta proveo tri godine izbegavajući proizvode koji sadrže dodate šećere, ali je zbog ovog eksperimenta ponovo počeo da ih jede. Naime, on je iz ishrane izbacio sladolede, slatkiše i gazirane sokove, koji očigledno sadrže puno šećera. Ali je zato počeo redovno da konzumira niskomasne proizvode, koji po pravilu imaju mnogo više dodatih šećera.

images (1)

Ako ste mislili da je šolja cerealnija sa voćnim jogurtom i čaša voćnog soka idealan zdrav doručak, Dejmon će vam svojim primerom objasniti zašto to nije istina. On je ovih 60 dana zabeležio na filmu „That Sugar Film“.

– Šećer se nalazi u 80 procenata hrane koju jedemo, ali s obzirom na to da vlada konstantna konfuzija oko njegovih efekata… trebaju mi konkretni odgovori – objašnjava on u filmu.

Čovek u proseku u toku dana unese 40 kašičica šećera, a da toga nije ni svestan. To je četiri puta više od preporučenog dnevnog unosa. Čak i ako nije jeo sladoled niti pio gazirane napitke, nakon samo nekoliko nedelja „zdrave“ hrane na kojoj je naznačeno da ima smanjen procenat masnoće, on je počeo da oseća negativne posledice dodatnog šećera.

 

Doktor mu je rekao da je dobio masnu jetru, a procenjuje se da samo u Australiji više od šest miliona ljudi pati od ovog poremećaja. Zatrašujuć je podatak da je tek svaki hiljaditi masnu jetru dobio od alkohola, a kod svih ostalih je problem u ishrani.

Takođe je počeo da se oseća letargično, usporeno, razdražljivo, i tvrdi da se nije osećao sitim iako je unosio istu količinu kalorija. Jedan od psihologa u njegovom filmu objašnjava da šećeri i te kako utiču na psihu, te da postajemo nestabilni ako konzumiramo previše šećera.

Drugi stručnjak upozorava da uopšte nije bitno u kakvom obliku dolazi šećer, i da su svi šećeri podjednako opasni.

– Svi šećeri, bilo da su beli, žuti ili iz voćnih koncentrata u voćnim sokovima, imaju isti efekat na vaše zdravlje – naglašavaju stručnjaci.

Iako je Dejmon tokom 60 dana jeo samo hranu koja je opisana kao „zdrava“, on je nabacio deset centimetara oko struka, a lekar mu je rekao da bi ovim tempom uskoro postao gojazan.

– Niskomasni jogurti i pločice od muslije, cerealnije i voćni sokovi, sportski napici… Ovo su stvari koje bi svaki roditelj ponudio svojoj deci, misleći da radi pravu stvar – objašnjava Dejmon.

(Žena)

Učitaj još Povezanih članaka
Dodaj još dzevadic
Dodaj još u Ostale korisne objave

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)