JABUKOVO SIRĆE LIJEK ZA SKORO SVE: Reguliše holesterol i šećer u krvi, štiti od infekcija, liječi kašalj … –

4 minuta čitanja
0
1
3,140
Jabukovo sirće

Jabukovo sirće.

Sa svojih 90 različitih sastojaka, od čega je 20 minerala i vitamina, jabukovo sirće je temeljni sastojak zdravlja i vitalnosti. Samo je jedna kašičica sirćeta dovoljna da se zadovolji dnevna potreba organizma.

Ono povoljno djeluje na rast i diobu ćelija, te živčanu i mišićnu aktivnost. Naučno je dokazano da održava vitalnost i osvježava organizam, potiče cjelokupni metabolizam, te jača njegove odbrambene mehanizme, dakle imunitet. Povoljno djeluje na cirkulaciju, štiti srce i krvne žile. Čisti krv od toksičnih tvari, smanjuje mogućnost povišenog krvnog pritiska i nastanka ugrušaka, te pomaže u regulaciji nivoa holesterola, masnoća i šećera u krvi
Iako upotreba jabukovog sirćeta u ljekovite svrhe ima neobično dugu tradiciju, obzirom da su se kroz vjekove njime liječile ili ublažavale gotovo sve tegobe i bolesti, tvari koje ono sadrži te njihov pozitivan utjecaj na zdravlje čovjeka sistematski je nabrojio i naučno obradio tek 1958. godine Amerikanac D.C.Jarvis. Naučno je dokazano da jabukovo sirće održava vitalnost i osvježava organizam, potiče cjelokupni metabolizam, te jača imunitet.

Tajna ljekovitosti

sirće od jabuka

U jabukovom sirćetu, čiju osnovu čini octena kiselina koja mu daje kiseli okus te koja djeluje kao prirodan antiseptik i konzervans, krije se više od 90 različitih sastojaka, među kojima i 20-ak vitamina, minerala i elemenata u tragovima.

Naprimjer, 10 g jabukovog sirćeta sadrži 0,6 mg kalcija, 0,06 mg željeza, 0,1 mg natrija, 10 mg kalija, 2 µg fluora, 0,1 µg joda, te 0,001 mg beta karotena. Važno je znati da svako jabukovo sirće ne posjeduje spomenuta hranjiva i ljekovita svojstva. Kako je danas ponuda veća nego ikad, prilikom izbora treba biti vrlo oprezan.

U obzir stoga dolazi samo jabukovo sirće spremljeno od cijelih, ne prezrelih plodova jabuka koje su uzgojene na ekološki način. Najbolje su stare sorte jabuka, ili pak još bolje divlje, šumske jabučice. Nadalje, to treba biti sirće pripremljeno od voćnog soka dobivenog hladnim prešanjem jabuka, koji je potom sazrio na prirodan način, bez hemijskih dodataka.

Zahvaljujući sastavu jabukovo sirće predstavlja izuzetan prirodni napitak kojim se, kao dodatku ishrani, može zadovoljiti dnevna potreba organizma za neophodnim tvarima, naprimjer vitaminima, mineralima i elementima u tragovima, u svrhu održanja zdravlja, te poboljšanja psihofizičkih sposobnosti.

Izvor: lijekizprirode.com

Učitaj još Povezanih članaka
Dodaj još dzevadic
Dodaj još u Ljekovito bilje

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)