Suhe šljive, garant našeg zdravlja i ljepote.

3 minuta čitanja
0
0
1,253
Suhe šljive

Da biste znali koliko su suhe šljive korisne vašem organizmu i da biste ih zbog toga svakodnevno konzumirali donosimo vam spisak koristi koje ćete imati ako ih redovno jedete.

Suhe šljive jačaju kosti jer u sebi sadrže vitamin K.
Smanjuju rizik da ćete oboljeti od diabetesa jer regulišu količinu šećera u krvi.
Ako imate probleme u menopauzi uz korištenje suhih šljiva tegobe će biti podnošljivije.
Fitonutrijenti koji se nalaze u šljivama smanjuje rizik od degeneracije makule, bolesti koja se javlja uglavnom kod starijih ljudi.
Utiču pozitivno na zdravlje očiju.
Neutralizuju ćelije štetnih slobodnih radikala koji negativno utiču na pamćenje.
Svakodnevnim korištenjem lakše ćete skinuti višak tjelesne težine. Zanimljivo je to što suhe šljive imaju prilično veliku energetsku vrijednost. Jedna suha šljiva s košpicom (10 grama) osigurava 23 kcal, tako da će četiri suhe šljive ujutro dati energiju od stotinu kilokalorija. Ipak se preporučuju pri skidanju kilograma. To je zbog toga što one u sebi imaju velik procenat nerazgradivih vlakana i što one ubrzavaju metabolizam.
Ako imate problema sa zatvorom jedna suha šljiva bi trebala da ga riješi.
Eksperimenti na miševima su pokazali da konzumacija suhih šljiva usporava razvoj arteroskleroze, upalne bolesti kardiovaskularnog sustava koja se smatra vodećim uzrokom smrti u današnjem društvu. Količina suhih šljiva u prahu koja je značajno smanjila oštećenja na krvnim žilama uzrokovana aterosklerozom bila je ekvivalentna unosu 10 do 12 suhih šljiva u ljudskoj prehrani.

Suhe šljive veoma dobro utiču i na ljepotu.

Prehrana bogata prehrambenim vlaknima pomaže bolju pokretljivost crijeva i detoksikaciju organizma. Sprečava akumulaciju toksina u tkivima te održava kožu lijepom i zdravom.
Dug je spisak pozitivnog učinka suhe šljive na naš organizam i na naše zdravlje ali je i ovo što smo iznijeli dovoljno da je uvrstite u svoju svakodnevnu izhranu.
(Dzevadic/Kucni-ljekar.com)
Učitaj još Povezanih članaka
Dodaj još dzevadic
Dodaj još u Ljekovito bilje

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)