Ako imate problema sa aritmijom, pročitajte ove savjete i objašnjenja.

7 minuta čitanja
0
0
7,750
Aritmija

Aritmija.

Koji su simptomi aritmije srca

Električni impulsi ili nadražaji koji nastaju u desnoj pretkomori onemogućavaju rad srca u vidu grčenja(sistole) ili opuštanja(dijastole) 60-80 puta u minutu.

Najćešćći simptomi aritmije srca su :

Ubrzanje srčanog ritma preko 100 otkucaja ili sinusna tahikardija i često  je posljedica fizičkog napora, povišene tjelesne temperature,psihičke napetosti,povećane aktivnosti štitaste žlijezde, pretjeranog unosa alkohola, nikotina i kofeina.
Usporen srčani rad –bradikardija-kada srce ima ispod 50 otkucaja u minutu, može da se javi usljed smanjene funkcije štitne žlijezde, žutice i starenja ili pod dejstvom određenih lijekova.
Simptomi  se javljaju i kao: preskakanje srca i nepravilan rad srca, osjećaj treperenja u grudnom košu, bol u grudima, vrtoglavica, nesvjestica, zamor, malaksalost, gubitak svijesti.

NAPOMENA:

U slučaju pojave ovih simptoma morate se javiti vašem ljekaru, ukoliko ste gubili svijest neophodno je odmah otići do najbliže zdravstvene ustanove.

Aritmija srca  može biti uzrokovana od :

bolesti srca (angina pektoris, infarkt miokarda, srčane mane, slabost srčanog mišica..),
bolesti pluca,
centralnog nervnog sistema,
bolesti bubrega,
endokrinih žlijezda i gastrointestinalnog trakta,
kao i razne infekcije, gubitak minerala ili tečnosti iz organizma.

PRESKAKANJE SRCA U MIROVANJU

Ukoliko vam se jave ovi problemi dok sjedite, ležite i odmarate u velikom broju slučajeva je u pitanju anksioznost pri kojoj se javlja aritmija na nervnoj bazi. Svakako obavijestite vašeg ljekara da bi se tačno utvrdila dijagnoza.

DA LI JE OPASNO PRESKAKANJE SRCA ?

Iako je većina aritmija bezopasna, ne treba je prihvatiti olako.

Na usporen ili ubrzan rad srca iz godine u godinu žali se sve veći broj ljudi, kao i od kardiovaskularnih tegoba koje su također u porastu.

Simptomi kod svakog čovjeka izazivaju određene nelagode i neprijatnosti te je svakako preporučljivo obaviti svu potrebnu dijagnostiku da bi se moglo provesti i adekvatno liječenje.

Kako se liječi aritmija srca

U slučaju da su simptomi aritmije izraziti i ako je poremećaj ritma značajan(npr. da je broj ekstrasistola veći od 6 u minutu)terapija se primjenjuje sa ciljem da se smanji učestalost ekstrasistola, jer može doći do pojave opasnih komplikacija koje ugrožavaju život.

Bitno je utvrditi okidač poremećaja ritma (stres, kofein, nesanica, alkohol, pušenje…) i pri tom ih sve eliminisati. Zvanična medicina primjenjuje ansiolitike sa beta-blokatorima ukoliko nema udruženih srčanih tegoba u suprotnom se koriste blokatori kalcijumskih kanala ili antiaritmici.

Liječenje ljekovitim biljem

Recept br.1

Pomiješati jednake dijelove srdačice, matičnjaka i cvijeta i lista gloga.
3 kašike mješavine preliti sa 7 dl ključale vode i ostaviti poklopljeno da odstoji 30 minuta.
Procijediti i nakon toga piti po šolju ovog čaja 3 x dnevno prije jela.

Recept br.2

Potrebno:majčina dušica, morač, matičnjak i imela.
Uzeti 3 kašike mješavine od ovog bilja, preliti sa 7 dl proključale vode, poklopiti i ostaviti da stoji pola sata.
Dobro procijediti i piti po tri šolje dnevno.

Recept br. 3

ČAJ OD MATIČNJAKA

3 kašike matičnjaka preliti sa 7 dl vode i ostaviti da stoji 30 minuta.
Procijediti i piti 3 šolje dnevno ,obavezno prije jela.

Recept br . 4

TINKTURA OD GLOGA

3 x dnevno piti po 15 kapi tinkture gloga razblaženih u čaši vode ili čaja (mogu se kupiti u apoteci ili prodavnici zdrave hrane).

Pravilna ishrana je naročito važna

Izbegavajte ljutu,slanu,masnu i prezasićenu hranu,grickalice, slatkiše i lisnata tijesta, zaslađene sokove i alkoholna pića. Nemojte jesti suviše hladnu kao ni vrelu hranu. Preporučuju se biljna vlakna koja u najvećoj mjeri sadrže svježe voće i povrće, integralne žitarice, obrano mlijeko i mliječni proizvodi (jogurt,kefir i sl..) ali sa niskim sadržajem masti, kao i posno meso i riba.

Koristite maslinovo i po mogućnosti laneno ulje koje sadrži zdrave omega 3 masne kisleine. Unosite dovoljne količine tečnosti u skladu sa potrebama vašeg tijela, jer smanjene količine  uzrokuju dehidrataciju organizma ,dok previše može dovesti do hipertenzije. Aritmija srca zahtijeva posvećenost i u pripremi hrane, tako da ne jedete veće količine od jednom, već ih rasporedite na 5-6 obroka.

(dijetamesecevemene.com/Kucni-ljekiar.com)

Učitaj još Povezanih članaka
Dodaj još dzevadic
Dodaj još u Bolesti srca

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *