Ako ste od onih koji čupaju sijedu kosu, evo šta vam se može desiti.

3 minuta čitanja
0
0
518

Koliko ste se puta zapitali kada ugledate sijedu dlaku da li iznenada starite? Da li čupate sijede dlake iz tog straha ili kako biste sačuvali svoju ljepotu.
Ukorenjeno je mišljenje da sijede dlake nije pametno čupati da ne bi izraslo mnogo više sijedih. Ali, to je najobičniji mit, piše Today.
– Ništa loše neće da se dogodi ako iščupate sijedu vlas s glave. Ali vam neće donijeti ni puno dobrog. Čupanje sijedih privremeno pomaže da se riješi problem, jer je folikul iz kog raste dlaka i dalje živ, pa će iz njega da izraste nova sijeda dlaka i da zamijeni onu koju ste iščupali. Ne treba da se brinete da će u blizini iščupane dlake da izraste još više sijedih. To je mit, jer svaka dlaka raste iz jednog folikula i nema dodira sa drugom – kaže Šuler.
Ipak postoji i jedna dobra vijest:
– Ako ste ipak odlučili da čupate sijede dok ih imate malo, moglo bi da se dogodi da nova dlaka koja izraste bude koju nijansu tamnija od prethodne. To je zato što melanogeneza, proces u kome se u folikulu stvara pigment koji daje boju vlasima, nije stalna od dlake do dlake – kaže Šuler.
Ako ste “ozbiljni čupač” dlaka, mogli biste da oštetite folikul na način da više ne proizvodi dlake.
– U tom slučaju nećete imati nikakvu kosu – kaže Šuler, jer ćete ostati bez dlaka.
Treća opcija je da ignorišete pojedinačne sijede sve dok vam se kosa ne ujednači i s godinama postane predivna.
(Telegraf.rs)

Učitaj još Povezanih članaka
Dodaj još dzevadic
Dodaj još u Savjeti

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)