Ako upotrijebljavate neke od navedenih stvari, izbacite ih iz upotrebe, pa čak neke uklonite iz kuće.

7 minuta čitanja
0
0
457
opasna stvari

Stvari koje posjedujemo u svom domaćinstvu, ili još gore, koje svakodnevno upotrebljavamo a one su štetne za naše zdravlje.

Upravo zbog toga ih je bolje ukloniti ili zamijeniti, jer kad se jednom izgubi zdravlje, dug je put do njegovog povratka. Dug i skup.

Verujemo da su vam neke od ovih stvari neophodne, drage ili ih držite iz navike, ali zbog vašeg zdravlja i zdravlja članova vaše porodice, pogotovo djece, bolje je da ih nemate. Odvojite vrijeme, napravite veliko spremanje svoje kuće i otarasite se ovih loših stvari.

Antibakterijski sapuni

Jedan od osnovnih sastojaka antibakterijskih sapuna je triklosan, za koji je dokazano da negativno utiče na hormone, izaziva oštećenja štitne žlijezde i povezan je sa mnogim infekcijama, a doprinosi i otpornosti organizma na antibiotike. Pritom, nema dokaza da su djelotvorniji od običnih sapuna, koji će, uz pravilnu upotrebu, očuvati higijenu vaših ruku bez štetnih posljedica.

Kokice iz mikrotalasne

Treba biti svestan činjenice da su ove kokice izuzetno opasne i da sadrže neke od najštetnijih hemijskih supstanci, među kojima su i one kancerogene. Kokice same po sebi nisu štetne ukoliko se radi o onima koje su organski uzgajane. Međutim, ove što se kokaju u mikrotalasnoj trebalo bi izbegavati.

Opasne hemikalije

Sigurno ste ubijeđeni da tako nešto nemate u svojoj okolini. Ipak, sredstva poput onog za čišćenje rerne, kao i sprejovi i razni praškovi protiv insekata i te kako su otrovni i treba ih izbjegavati. Postoje proizvodi na prirodnoj bazi koji predstavljaju vjernu zamjenu i, iako su skuplji, vrijedi ih koristiti jer će sačuvati vaše zdravlje.

Odjeća koja se ne gužva

Ideja o odjeći koju ne morate da peglate svaki put kada izlazite iz kuće zvuči sjajno. Ipak, ovakva odjeća sadrži formaldehid, koji, pored toga što omogućava da odjeća ostane ne izgužvana, istovremeno može izazvati razne bolesti, pa čak i one najozbiljnije, poput karcinoma. Zarad vašeg sopstvenog zdravlja, savjetujemo da se, ipak, malo pomučite i uzmete peglu u ruke.

Osvježivači prostora

Bez obzira da li se radi o osveživačima u spreju ili onima koji se uključuju u struju, štetnost na zdravlje je velika. Oni sadrže čitav niz hemikalija koji zagađuju vazduh i izazivaju alergije, hormonske poremećaje, astmu pa čak i karcinom. Sigurnije i jeftinije rešenje je da otvorite prozor i osvježite prostoriju u kojoj boravite.

Posuđe s nelijepljivim dnom

Lako čišćenje ovog posuđa dovelo je do njegovog masovnog korišćenja, pa je ono u svim domaćinstvima postalo karika bez koje se ne može. Ipak, trebalo bi da odustatanete na vreme od kupovine ovakvih šerpi, tiganja i lonaca, jer sadrže kancerogene materije koje, nakon dužeg korišćenja, mogu izazvati ozbiljne zdravstvene probleme.

Plastične posude

Pregledajte plastične posude za čuvanje hrane koje imate i bacite sve one koje su napravljene od čiste, čvrste plastike koja na sebi sadrži oznaku 7 ili “pc” (polikarbonat), jer ove plastične posude mogu da sadrže bisfenol A. Poslednjih godina, zapadni proizvođači više ne kotiste ove supstance, ali plastika starije generacije ili ona nabavljena od neprovjerenih izvora, sigurno ih sadrži.

Iznošene patike

Nakon svakih 500 do 650 kilometara treba da zamenite patike za trčanje, upozorava fiziolog Džejson Karp. Dakle, ako neko trči 50 kilometara nedeljno, patike bi trebalo da promijeni već posle tri mjeseca. Kada se patike previše dugo nose, jastučići im se istanje, pa se javljaju bolovi u mišićima i kostima, jer je manje materijala koji ublažava dodir stopala o tlo. Ako ne trčite, patike mijenjajte na svakih šest mjeseci.

Stare četkice za zube

Ako zube perete ujutru i uveče, kao što bi i trebalo, čekinje na četkici se troše brže. One počinju da se habaju već posle dva mjeseca, što znači da bi četkice trebalo da bacite već posle tri mjeseca korišćenja. Rascvetale četkice su i manje efikasne, pa ako koristite njih, samo podstičete kvarenje zubi.

Ovo su samo neke od stvari koje posjedujemo i koristimo a koje je bolje izbaciti iz upotrebe, pa čak i ukloniti .

prvi.saznaj.net/kucni-ljekar.com

Učitaj još Povezanih članaka
Dodaj još dzevadic
Dodaj još u Savjeti

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)