Ako želite brzo i zdravo mršanje , pridržavajte se ovih savjeta

6 minuta čitanja
0
0
314

Najvažnije je da ne preskačete doručak. Osobe, koje dan započinju doručkom, su vitkije od onih koje ga započinju praznog želuca.

Mjerite se jednom tjedno

Mršavljenje je najuspješnije onda kada se osoba često mjeri, tako barem pokazuju istraživanja. Stanite na vagu jednom tjedno kako biste otprilike znali jeste li na dobrom putu ili ne. Nemojte se odmah uznemiriti ako primijetite da se kilogrami ne smanjuju. Tjelesna težina može varirati zbog različitih čimbenika. Brže ćete mršavitina početku, a odmicanjem vremena sve sporije.

Izbacite zasićene masti

Ne smijete izbaciti sve masti jer onda nije riječ o zdravom mršavljenu. Masti vam pomažu da brže postanete siti i smanjuju žudnju za hranom kasnije tijekom dana. Vaše tijelo treba masti kako bi normalno funkcioniralo. Počnite jesti nezasićene masti putem maslinovog ulja, masne ribe, tofua,avokada i orašastih plodova.

Pijte vodu prije jela

Voda će vas malo zasititi i pojest ćete manje. Jedno istraživanje je pokazalo da 2 čaše vode prije jela mogu pomoći kod smanjenja porcije za čak 30 posto. Neka istraživanja su pokazala da hladna voda pomaže u ubrzavanju metabolizma i potrošnji masti. Što više vode unosite, to će tijelo manje vode zadržavati.

Nikada ne preskačite obroke

Čak i ako za ručak pojedete previše, nemojte preskakati večeru. Kasnije ćete biti gladni i teže ćete odoljeti žudnji za grickalicama. Preskakanje doručka će smanjiti ukupnu razinu energije, teže ćete se motivirati za vježbanje i bit ćete kronično umorni. Najvažnije je da ne preskačete doručak. Osobe, koje dan započinju doručkom, su vitkije od onih koje ga započinju praznog želuca

Planirajte svaki obrok

Spontanost je odlična za neke aktivnosti, ali prehrana nije jedna od njih. Stručnjaci savjetuju da svaki obrok isplanirati kako bi bili sigurni da jedete uravnoteženo. Bez dobrog prehrambenog plana ćete biti osjetljiviji na sve izvore žudnje za hranom. Bićete skloniji prejedanju i brzim obrocima koji ne zadovoljavaju tjelesnu potrebu za nutritivnim tvarima.

Vodite dnevnik prehrane

To je poprilično jednostavno. Bilježite sve što pojedete i kako se osjećate. Ubrzo ćete primijetiti da neka hrana potiče loše raspoloženje, manju razinu energije i probavne smetnje. Tu hranu potom izbacite ili ju konzumirajte što je rjeđe moguće. Dnevnik prehrane je vrlo praktičan ako svoje prehrambene navike treba mijenjati iz temelja, a ne znate od kuda početi.

Izbacite jednostavne ugljikohidrate

Ista stvar kao i sa mastima. Ugljikohidrate ne možete potpuno izbaciti. Oni su vašem tijelu potrebni jednako kao i vlakna i proteini. Ugljikohidrati su zdravi, ali samo ako su složeni. Prestanite jesti namirnice koje sadrže jednostavne ugljikohidrate, kao što su bijeli kruh, gazirani sokovi, brza hrana i procesuirani proizvodi.

Jedite povrća koliko god hoćete

Povrće možete jesti bez straha u bilo kojoj količini i bilo kada. Povrće sadrži jako malo kalorija, a puno nutritivnih tvari. Povrće je odlično za popunjavanje tanjura. Uz njega pojedite komad omiljenog mesa ili ribe bez grižnje savjesti. No, pripazite kako pripremate povrće. Začinite ga začinskim biljem, nemojte ga pržiti i jedite ga što češće potpuno svježe i neobrađeno.
Izvor:Centar Zdravlja

Učitaj još Povezanih članaka
Dodaj još dzevadic
Dodaj još u Gojaznost i dijeta

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *