Alergije na hranu.

6 minuta čitanja
0
0
2,040

alergija 2-20-2016 6-07-35 PMAlergija na hranu je sklonost organizma da neprilagođeno reagira na određene vrste hrane. Uzrok tome je pojačana reakcija imunološkog sustava, odnosno dijela imunosustava zaslužnog za nastanak alergijskih reakcija posredovanih IgE antitijelima.

Najjednostavnije objašnjenje jest da je alergija specifično promijenjena spremnost organizma na reakciju, koja nakon kontakta sa nekom stranom tvari (alergenom) vodi do stvaranja antitijela protiv te iste tvari.

Najbolji lijek protiv alergije je izolacija alergena, odnosno izbjegavanje kontakta sa alergenom i izbjegavati namirnice koje organizam ne podnosi. Također treba voditi računa o skrivenim namirnicama u gotovim jelima.

Simptomi alergijske rekacije

Alergijske reakcije na hranu mogu se očitovati širokim rasponom simptoma; manifestacija djelomično ovisi o dobi, vrsti i količini unesenog alergena, trenutnom imunološkom statusu organizma te paralelnim alergijama odnosno sklonosti hiperreakivnosti.

Mnoge osobe se osjećaju loše nakon uzimanja tvari na koju su alergični. nekada se djeca prije polaska u školu znaju osjećati loše. Obično se te tegobe prepisuju negativnoj reakciji djeteta na školu, a u biti to ože izazvati alergija na mlijeko koje djeca konzumiraju za doručak. Alergija na hranu se može manifestirati kroz nadutost trbuha, mekane i česte stolice, nadimanje, proljeve i hunjavicu.

Alergija na mlijeko

Kod ove alergije bezmliječna prehrana pored mlijeka isključuje i sve mliječne prerađevine. te su strogo zabranjeni slatko i kiselo vrhnje, sladoled, maslac, jogurt, svježi kravlji sir, mlaćenica. Kod alergije na mlijeko može se dogoditi da organizam podnosi kiselo- mliječne proizvode, jer oni sadrže jednu promijenjenu bjelančevinu.

Alergija na kokošje bjelančevine

Kod ove alergije iz prehrane treba izbaciti sirova i prerađena jaja. Kod ove alergije treba voditi računa o tome da i određena cjepiva protiv virusnih bolesti u sebi imaju kokošje bjelančevine u tragovima.

Alergija na ribu

Ova vrsta alergije je najlakša za provoditi, jednostavno se iz prehrane izbaci riba i sve riblje prerađevine. treba naglasiti da kod osoba koje su alergične na ribu, ponekad se zna pojaviti alergijska reakcija kod konzumiranja jaja, jer se ponekad kokoši hrane ribljim brašnom.

Alergija na meso

Ukoliko se utvrdi alergija na jednu ili dvije vrste mesa, tada se te vrste mesa jednostavno trebaju isključiti iz prehrane. često ljudi koji su alergični na penicilin imaju alergijsku reakciju pri konzumiranju teletine ili piletine, vjerojatno zbog toga što su se u mesu zadržali lijekovi kojima je životinja bila liječena.

Alergija na povrće

Ova alergija nije rijetka pojava, a najčešće se pojavljuje nakon konzumiranja mrkve celera, mahunarki, rajčica ili krumpira. Ovdje također treba voditi računa o konzumiranju gotovih proizvoda u čijem sastavu je često uključeno povrće, pa makar i u tragovima. Soja je također mahunarka, što je važno znati zbog sve češće upotrebe te biljke.

Alergija na voće

Prema navodima stručnjaka alergijske reakcije na voće i povrće sve su češće, a pogotovo kod djece. Do pred nekoliko godina dežurni je krivac za alergijske reakcije uzrokovane hranom bio kikiriki, no unazad 4-5 godina to mjesto preuzima voće i povrće. Uglavnom je jednostavno otkriti koje voće izaziva alergiju. Jagoda i kivi su vrlo česti alergeni.

http://www.e-zena.com/

Učitaj još Povezanih članaka
Dodaj još dzevadic
Dodaj još u Alergije

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)