Ovu vijest smo odavno čekali. Aparat koji uništava varou bez upotrebe hemikalija.

12 minuta čitanja
0
0
2,819
Sauna spas za pčele

Aparat koji uništava varou bez upotrebe hemikalija će uskoro ugledati svjetlo dana.

Do sada smo u nekoliko navrata pisali o tome kako se pojedini pčelari sami snalaze u suzbijanju varoe.

Bilo je tu pokušaja sa brašnom i šećerom ali sve to su bili stidljivi pokušaji da se nešto učini,

Kada sam pročitao ovaj tekst, došao sam do zaključka da bi ovaj put mogao biti urađen pravi posao.

Naime,Richard Rossa je našao rješenje:

grinje ugibaju ako se košnice griju.
Sad traži način da svoj izum učini pristupačnim pčelarima.
Stanje među pčelama je toliko ozbiljno da se umiješao čak i bivši američki predsjednik: Obama je osobno naredio nadležnim tijelima da nađu rješenje za američke pčele, a i njemačka Udruga poljoprivrednika zvoni na uzbunu.

Ako se nastave topli zimski dani, onda prijeti masovno odumiranje pčela. Jedino oštar mraz može uništiti larve tog za pčele opasnog parazita, grinje Varroa destructor.

Ali mrazova nema koliko je normalno za zimu.

Već proteklih godina je taj nametnik redovito uništavao deset do petnaest posto populacije pčela u Njemačkoj.
Richard Ross je i sam pčelar i objašnjava nam kako je to “užasna vijest”: “Možete se samo naježiti kad vidite pčele koje su napale te grinje.” Zapravo, njemu ta vijest ne mora biti užasna, nego poslovna prilika da plasira svoj izum kojim se pouzdano može uništiti varoa  a ujedno nije nimalo štetan za pčele i okoliš.

       Evo kako izgleda taj pronalazak:

sauna-za-pcele
sauna-za-pcele-003
sauna-za-pcele
sauna-za-pcele-001
sauna-za-pcele-002

Osim što je pčelar, on je i inženjer i rado pokušava izumiti nešto novo. Da bi se na miru mogao posvetiti svom izumu, odselio je u Švedsku. “Ja skoro da ne govorim švedski”, ispričava se. Ali u toj osami je došao na prag cilja koji bi mogao biti spas za sve pčele na svijetu tako što je izumio svojevrsnu “saunu za pčele”. “Prije nekoliko desetljeća koristila se hipertermija, zagrijavanje košnica u Rusiji i bivšoj Istočnoj Njemačkoj. U košnicu se puhao vrući zrak i grinje su otpadale s pčela. Ali aparati koji su se tada koristili su bili golemi, veći nego hladnjaci, nije ih se moglo transportirati i zato su bili nepraktični za pčelare”, objašnjava Rossa.

       Šta su do sad pčelari koristili?

Pčelari danas protiv tih parazita uglavnom koriste kiselinu, mravlju ili oksalnu kiselinu koju prskaju u košnicu. Kiselina doduše uglavnom uništava grinje, ali i pčele trpe od povreda.

“Njihove oči i nožice izgledaju kao da su nagrižene. Nema niti jednog dijela tijela pčele kojeg ta kiselina ne oštećuje. Pčela je tako ozbiljno ranjena”, upozorava Rossa.

Povrh toga, nakon tretmana kiselinom i pčele postaju slabije, neotpornije na viruse i proizvode manje meda. “Za mene kiselina ne dolazi u obzir”,dodaje on.

       Pčele ‘uživaju’, nametnici umiru

Zato se vratio metodi zagrijavanja košnica. Sovjetski model je reducirao na samo jednu ploču, svojevrsnu ladicu sa grijačima. Ona je praktična i lako se koristi, a jamči da će njegov uređaj izdržati najmanje trideset godina i želi ga napraviti toliko jeftinim da “neće biti pčelara koji će ga odbiti koristiti ako se bude potrebe.”

Sauna za pčele se umeće u podnožje košnice i grijači rade ili na baterije ili na struju iz mreže. Temperatura je podešena na 40 do 42 stepena Celzijusa, a ventilatori šire topli zrak po košnici. Pčelama taj vreli zrak ne smeta, ali je smrtonosan za grinje. One se doslovce “skuhaju” jer njihove molekule bjelančevina kolagiraju na temperaturi od 38°. Nakon otprilike 30 minuta, mnogi paraziti potraže spas na dnu košnice, ali tamo padnu ravno na električne grijače. Rossa je uvjeren da takav toplinski tretman pčelama čak godi i da jača njihov prirodni obrambeni mehanizam.

Potraga za sponzorima

Rossa je saunu napravio u ručnom radu – za serijsku proizvodnju mu treba još kapitala.
Rossa je isprva htio pomoći samo svojim pčelama, ali svi pčelari koji su vidjeli što njegov aparat radi nametnicima su oduševljeni i htjeli su ga i sami imati.

Kako bi serijski mogao proizvoditi saune i za druge pčelare, trebalo mu je barem 120 tisuća eura za strojeve i razvoj uređaja.
U potrazi za pokroviteljem je pronašao Floriana Deisinga. On je ekonomist koji je radio i za automobilske koncerne poput Volva i MAN, ali danas se bavi ekološkim projektima i pomaže izumiteljima kao što je Rossa. Osnovali su tvrtku Apisystems d.o.o. i preko interneta su pozvali zainteresirane korisnike da ulože novac u ovaj projekt.
Mnogi pčelari i ljubitelji prirode su se odazvali tako da je već sakupljeno oko 50.000 eura.

Izumitelj treba riješiti još mnogo problema, osobito onaj kako da taj aparat napravi što jeftinijim. Naime, samo baterije za te grijače koštaju oko 400 eura tako da za sada “saune za pčele” prodaju daleko ispod cijene proizvodnje. Proizvođača sauna košta oko 1500 eura, ali ih prodaju za polovicu tog iznosa.

Konstrukcija je jednostavna, a paraziti su nakon tretmana doslovce ‘skuhani’

Sve dalje do grinja za probu

Rossa i dalje pokušava poboljšati i učinkovitost aparata, iako su se svi uvjerili u njegovu djelotvornost i pčelarski instituti pozorno analiziraju rezultate. Sad se bavi pitanjem, u kojem trenutku je najbolje da se pčelama priredi takva sauna. Iz iskustva je naučio da je najbolje to učiniti u ranoj fazi osnutka košnice, prije nego što pčele nakupe mnogo meda.

Ali sad ima problem kakav bi rado imali mnogi pčelari: nedostaje mu nametnika. U njegovim košnicama već odavno nema ni traga grinjama, a u osami švedske provincije Dalarna sad mora daleko putovati da nađe pčelara kojeg još muči taj problem.

Povrh toga, treba se još brinuti i o proizvodnji i distribuciji, makar bi se on najradije bavio samo svojim izumom.
Ipak, rado se susreće s drugim pčelarima i razmjenjuje iskustva.

“Prije su pčelari obično bili starci od preko 80 godina i u pravilu čudaci.

Sad je drugačije. Sve je više mladih i žena a uzgojem pčela se bave i stanovnici gradova.

Njima je često važniji boljitak samih pčela nego dobit od prodaje pčelarskih proizvoda.” A za njih je “sauna za pčele” Rossa idealno rješenje.

Lično se nadam da će ovaj projekat biti prekretnica u nastojanju da se jednom za svagda stane na kraj i tom globalnom problemu.

 

Preuzeto sa DW/uredio Kucni-ljekar.com

Učitaj još Povezanih članaka
Dodaj još dzevadic
Dodaj još u Ostale korisne objave

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)