“FANTASTIČAN LIJEK”: Isprobajte jedan od najstarijih narodnih recepata.

7 minuta čitanja
0
0
446
kvasac

Možda ste do sada gledali na kvasac kao na sastojak koji vam pomaže da vam testo ispadne savršeno. Ali kad saznate šta sve liječi i u koje svrhe možete da ga upotrebite, više nećete moći bez njega.

U narodnoj medicini, pivski kvasac poznat je kao lijek za mnoge bolesti, a mjesto je našao i u zvaničnoj medicini. Najbolji je suhi, jer ga organizam potpuno iskorišćava.

Međutim, imajte u vidu da ga ne treba uzimati u svježem stanju iz više razloga – brzo se kvari, gorkog je ukusa, izaziva nadimanje, gljivice ga uzimaju iz hrane u probavnom traktu, vitamine B grupe koji su im potrebni za razvoj i razmnožavanje, a organizam nije u stanju da iz živih ćelija (gljivica) iskoristi ni vitamine B grupe, niti druge hranljive sastojke.

Stoga se danas proizvodi osušeni pivski kvasac, koji organizam lako i potpuno iskorišćava, a koji se uzima sa vodom, uz glavne obroke.

Među korisnim sastojcima se posebno ističu proteini, koji su slični onima životinjskog porijekla, kao i šećer, gvožđe, mineralni sastojci oligoelementi i vitamini, naročito grupe B.

Preporučuje se u svim životnim dobima zbog zaštitne funkcije, s tim da dnevna doza podjeljena na tri jednaka dijela ne smije da prelazi šest do deset grama.

Kvasac čini grupa gljiva koje, oslobađajući ugljen-dioksid, rastvaraju šećer na alkohol. Međutim, nisu sve vrste korisne. Pojedine mogu da izazovu i infekcije. Pivski kvasac koristi se za pravljenje hljeba i napitaka, a u jednom dokumentu iz 1555. godine prije nove ere pominje se da “blato” iz piva (kvasac) čuva tjelesno zdravlje. U 16. vijeku ljekari su suhi pivski kvasac nazvali “božanskim lijekom”.

Kvasac štiti jetru, oči, kožu, otklanja umor, održava ravnotežu crijevne flore, pomaže u suzbijanju akni, sprečava mučninu i ublažava probavne tegobe.

Kod vegetarijanaca, koristan je i kao dodatak ishrani. Svi bi trebalo da ga uzimaju barem dva puta godišnje, tokom dva mjeseca jer je toliko potrebno da se ispolji njegovo djelovanje. U slučaju posebnih tegoba, uzima se dva puta dnevno do izlječenja.

Suhi pivski kvasac ima značajnu ulogu u dijetoterapiji mnogih bolesti: šećerne, oboljenja probavnih organa, upale želudačne sluznice, čira na želucu, kod oboljenja jetre i žučnih puteva, zatvora kao i u dijetama za mršavljenje, jer podstiče gubitak kilograma.

Pored hranljive, kvasac ima i veliku dijetetsku vrijednost, pa se koristi u liječenju bakterijskih i gljivičnih infekcija kože, organa za varenje, zapaljenja jetre i žučnih puteva. Ublažava predmenstrualne i klimakterične tegobe. Kao prirodni regulator holesterola, najefikasniji je u kombinaciji sa medom i jabukovim sirćetom (po jedna supena kašika).

Suhi pivski kvasac je i prirodni antibiotik, jer kontroliše bakterije koje bi mogle da budu štetne za organizam, a istovremeno podstiče učinak bakterija korisnih za dobar rad creva. Samo jedna supena kašika dobrog pivskog kvasca zadovoljava dnevne potrebe ljudskog organizma.

Procesom prerade sirovog kvasca dobija se suvi pivski kvasac, koji predstavlja pravu riznicu hranljivih sastojaka, kao što su proteini, amino-kiseline, ugljeni hidrati, minerali, oligoelementi i vitamini.

Zove se pivski jer se, prije nego što se saznalo za njegova ljekovita svojstva, koristio samo za proizvodnju piva.

Sadrži velike količine vitamina B i tri važna elementa: selen koji usporava proces starenja, hrom za prevenciju dijabetesa i infarkta i glutamin koji pospešuje eliminaciju štetnih materija.

Kažu da je tajna lepote Grete Garbo skrivena u suhom pivskom kvascu, a ono što je sasvim sigurno jeste to da se njegovo dejstvo vidi na koži, koju za kratko vreme čini čvrstom i blistavom. Pored toga, on pomaže i da akne brzo nestanu, a vrlo je efikasan kod ekcema, upala i infekcija kože.

Takođe, jača zube, kosu i nokte, djeluje antikancerogeno, a deluje i na zdravlje jetre jer čisti krv od toksina.

Koristite kvasac i kao začin – pospite jednu kašičicu kvasca pospite preko žitarica, umješajte ga u supu, pire ili grašak, sok od paradajza, kašičicu dodajte u kolač koji pečete ili pospite po jogurtu ili siru.

Autor: O.T./zanimljivosti.net

Učitaj još Povezanih članaka
Dodaj još dzevadic
Dodaj još u Savjeti

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)