Brusnica. Biljka koju bi svako trebao da koristi.

7 minuta čitanja
0
0
1,544
brusnica

Brusnica se u posljednje vrijeme sve više spominje kao izuzetno ljekovita biljka.

Postoje dokazi da su je upotrebljavali još Sjevernoamerički Indijanci u svojoj medicini.

Plodovi brusnice su bogati različitim ljekovitim tvarima.

Sadrže minerale, vitamin A, vitamin C, kalij i biljna vlakna. Spominje se kao prirodni antibiotik. Crvena tvrda bobica zbog veće količine vitamina C ima kiselkast okus.

 

Šta liječi brusnica?

Sok od brusnice je odličan lijek protiv escherichije coli. A osim toga za 20 posto umanjuje postotak pojavljivanja bakterije.

Pijenje soka od brusnice može izliječiti infekciju mjehura.

Čaj od brusnice se koristi u prevenciji i liječenju svih vrsta bakterija urinarnog trakta.

Naime, kondezirani tanini iz ovog voća sprečava ulazak bakterija u urinarni trakt i bubrege. Brusnica smanjuje i broj bakterija u usnoj duplji, i na taj način pomaže u sprečavanju zubnog plaka, glavnog uzročnika upale desni.

Naučna ispitivanja su pokazala da je sok od američke i evropske brusnice efikasan lijek protiv bakterije ešerihije koli i da za 20 odsto umanjuje rizik od ponovnog pojavljivanja bakterije.

Pored toga dobra je u borbi protiv bakterije “helicobacter pylory” i gljivice kandide. Pijenje soka od brusnice, prema novom istraživanju, zaista može izliječiti infekciju mjehura, piše Daily Mail, a ekstrakti iz samog ploda ovoga voća mogu čak biti korišteni i za uklanjanje bakterija s medicinske opreme.

Čaj od brusnice se koristi u prevenciji i lijecenju svih vrsta bakterija urinarnog trakta.

Ova biljka je dobar laktasiv, pomoć varenju, normalizuje rad digestivnog trakta, dobro se pokazala u preventivi i lijecenju gonoreje, artritisa, reumatizma, dijabetesa, dijareje, bolesti (infekcije) kože, očiju, polnih organa, protiv gljivica, protiv bolesti jetre, upale grla (ispiranjem), prehlade, kašlja, kamena u bubregu, kancera prostate i urinarnog trakta (kancerogenih celija “in vitro”), poremecaja u kardio-vaskularnom sistemu, raznih urinarnih infekcija, stresa itd.

Hiljade pacijenata imaju komplikacije s kateterom, tankom cjevčicom koja u tijelo unos tekućinu ili iznosi urin jer na taj način bakterije s kože vrlo lako ulaze u tijelo i mogu zaraziti tkivo ili krv.

Novom studijom je otkriveno kako hemikalije u brusnici mijenjaju ponašanje bakterija.

Prirodan antibiotik i antioksidans.

Zahvaljujući hipuričnoj kiselini, brusnica ima snažno antibakterijsko dejstvo, zbog toga je korisna za liječenje i prevenciju infekcija. Ujedno, brusnica jača otpornost organizma.

U istraživanjima, sredstvo za ispiranje usta s brusnicom značajno je smanjilo pojavu karijesa.Sadrži antioksidans fenol koji sprečava srčane bolesti, prevremeno starenje i nekoliko vrsta raka.

Brusnica obiluje i taninima koji su bitni za zdravlje srca.

Sadrži i velike količine flavonoida i polifenola koji služe kao prirodna odbrana od arteroskleroze, jer inhibiraju loš holesterol i poboljšavaju cirkulaciju. Brusnica usporava starenje i probleme koje ono donosi poput gubitka koordinacije i memorije.

Ako imate dijabetes pripazite da ne konzumirate sok brusnice zaslađen šećerom. Nemojte koristiti proizvode od brusnice ako uzimate varfarin.

Uopšte biljka brusnica je dobar prirodni antibiotik.

Takođe, prethodne studije pokazale su kako brusnice sprečavaju zadržavanje bakterija na zidovima mokraćnog trakta zahvaljujući spojevima poznatim pod nazivom PAC (proantocijanidi).

Nova studija je otkrila kako brusnica u prahu ubija bakteriju Proteus mirabilis.

Povećana koncentracija tog ekstrakta također smanjuje proizvodnju bakterijske ureaze, enzima koji pridonosi virulenciji u infekcijama, navodi kanadski časopis Journal of Microbiology.

Profesorica Nathalie Tufenkji sa Univerziteta McGill u Montrealu kaže: ‘Učinke brusnice u živim organizmima još treba podrobnije istražiti, no naše istraživanje osvjetljava važnost konzumacije brusnice u prevenciji hroničnih infekcija.

Postupak pravljenja čaja od brusnice

U 2 dl prokuhane vode potopiti jednu žličicu najbolje svježih plodova brusnice. Ostaviti da odstoji 5-10 minuta i piti dok je još vruće.

Izvor: dnevno.hr/nezavisne.com/uredio Kucni-ljekar.com

Učitaj još Povezanih članaka
Dodaj još dzevadic
Dodaj još u Ljekovito bilje

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)