Crveni luk. Ljekovita svojstva i preporuke.

6 minuta čitanja
0
0
1,158
Crveni luk

Crveni luk

Mnogi ljudi nisu svjesni da su ljuske raznog voća i povrća pune antioksidanata i drugih povoljnih nutrijenata koji mogu da unaprede ljudsko zdravlje.

Dobar primer toga je crveni luk.

Iako je nejestiva, ljuska crnog luka je puna kvercetina, moćnog antioksidansa koji reguliše krvni pritisak i sprečava kardiovaskularne bolesti, uključujući i arteriosklerozu.

Ukoliko dodate ljusku od crvenog luka u bilo koji redovni obrok, uključujući supu ili čorbu, ojačaćete svoj obrok moćnim antioksidansom ali i drugim korisnim nutrijentima.

Crveni luk je jedno od najzdravijih povrća na planeti i od davnina je poznat po svojim jakim antibakterijskim svojstvima. Crni luk je odličan pri uravnotežavanju nivoa šećera u krvi, zaustavljanju krvarenja iz nosa, uništavanju ćelija raka, ali i jačanju imunog sistema pomoću vitamina C.

Tamniji luk ima više fitonutrijenata

Za razliku od svijetlog crvenog luka, tamniji sadrži veće količine kvercetina, bioflavonoida koji je odličan za uništavanje slobodnih radikala u organizmu.

Pored toga što je moćan antioksidant, kvercetin je takođe odličan u borbi protiv raka, gljivičnih i bakterijskih infekcija, ali i zapaljenja.

Brojne studije su dokazale da on efikasno sprečava i kontroliše formiranje polipa.

Bori se protiv virusa.

Liječi psorijazu i zaustavlja pojavu herpesa. Tamniji crveni luk je povezan sa smanjenim rizikom od nastanka raka želuca. Prema jednoj studiji, samo polovina crvenog luka na dan može da smanji rizik od nastanka raka želuca za polovinu.

 

Zdravstvene pogodnosti ljuske crvenog luka

Prema studiji sprovedenoj od strane naučnika sa Krenfild univerziteta u Velikoj Britaniji, ljuska crvenog luka može da se koristi kao sastojak bogat dijetalnim vlaknima, uglavnom nerastvorljivim, ali i fenolnim jedinjenjima poput kvercetina i drugih flavonoida.

Važno je reći da su i druga dva mesnata sloja crnog luka bogata vlaknima i flavonoidima.

Istraživači su naveli da unošenje vlakana smanjuje rizik od nastanka kardiovaskularnih i gastrointestinalnih bolesti.

Smanjuje rizik od pojave dijabetesa, raka debelog crijeva i gojaznosti.

Fenolna jedinjenja su ta koja u najvećoj mjeri efikasno sprečavaju nastanak srčanih bolesti. Velike količine ovih jedinjenja sa jakim antioksidativnim svojstvom se mogu naći u spoljnim slojevima ljuske crvenog luka.

Kako koristiti ljusku veluka za unapređivanje zdravlja

Da biste ekstrahovali kvercetin i ostala zdrava jedinjenja iz ljuske crvenog luka, dovoljno je da stavite jedan ili dva cijela crvena luka (neoljušćena) u supu ili čorbu. Uklonite ljuske kada supa počne da ključa.

Pored toga što će vaša supa postati bogata antioksidantima, dobiće i bogatu smeđu boju, zavisno od toga koji ste luk koristili.

I za kraj još da nabrojimo još neke blagodati upotrebe crvenog luka.

– Crveni luk sadrži fitohemikalije koje poboljšavaju efekat vitamina C u organizmu što automatski utiče na jačanje imuniteta.

– Sadrži hromijum koji je veoma važan faktor u održavanju zdravog nivoa šećera u krvi.

– Vjekovima se crveni luk koristi za liječenje prehlada, upala i rana.

– Bilo bi dobro da što češće jedete sirovi luk. Na taj način podstičete produkciju dobrog holesterola u krvi, što znači i zdravije srce.

– Sok istisnut iz crvenog luka čudotvorno djeluje na ubode insekata.

Ako vas ubode pčela ili osa, jednostavno istisnite malo ovog soka na ubod i trenutno ćete osetiti olakšanje. Brzo će nestati bol, crvenilo i otok.

– Zeleni dijelovi mladog luka su bogati vitamonom A . Zato ih nikad nemojte bacati već ih uvijek iskoristite u svojim jelima.

Kucniljekar.info/uredio Kucni-ljekar.com

Učitaj još Povezanih članaka
Dodaj još dzevadic
Dodaj još u Ljekovito bilje

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)