Elektronske cigarete i rizici njihove upotrebe.

4 minuta čitanja
0
0
660
Elektronske cigarete

Elektronske cigarete su se iznenada pojavile kao zdrava alternativa duhanskim cigaretama.

Mnogi pušači su ih jedva dočekali nadajući se da će pomoću njih da pobijede ovisnost o nikotinu.

Sve je početo 2004  godine kada su ove cigarete uvedene u upotrebu kao zdravija zamjena klasičnim cigaretama sa duhanom.

Kako to i inače biva kod zapadnih korporacija, toliko se tvrdilo da su elektronske cigarete sigurne da su neke države u SAD-u dozvolile njihovu upotrebu i maloljetnicima.

Pošto istina ima tu osobinu da uvijek mora isplivati na površinu, pokazalo se da su tvrdnje o sigurnosti elektronskih cigareta ne utemeljene i da su te tvrdnje u stvari samo dio jedne velike reklamne kampanje.

Ako izuzmemo mnogo slučajeva eksplozije baterije u elektronskoj cigareti,koji su za posljedicu imali ozbiljne ozljede lica i očiju, opet imamo sasvim dovoljno razloga da tvrdimo da su elektronske cigarete štetne i da ih treba izbjegavati.

Da bi dobili odgovarajući miris u nikotinsku tečnost elektronske cigarete se dodaje  vrlo štetan hemijski sastojak.

Kad zapalite cigaretu, baterija grije nikotinsku tečnost i  vi udišete dim.

Elektronske cigarete-naučne studije

Daglas Betčer, direktor Inicijative protiv duhana pri Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji je izjavio da se u pluća unosi fina nikotinska “izmaglica”, ali možda i mnoga druga toksična jedinjenja – dodajući da nema nikakvih naučnih dokaza koji bi potvrdili efikasnost pri odvikavanju od pušenja, niti bezbednost uređaja.

Nikotinska tečnost
Nikotinska tečnost

Njemački znanstvenici pojašnjavaju da kako bi se kod elektronske cigarete stvorila para obogaćena nikotinom, dodat je propilen-glikol, otrovna tvar koja zapravo čini do 90% sadržaja e cigareta, a koji se dodaje da bi se postigao učinak pušenja pravih cigareta može izazvati akutnu iritaciju respiratornog sustava, ali i trajno oštećenje dišnih organa.

Činjenica je kako je još 2009. godine američka FDA provela analizu punjenja elektronskih cigareta te pronašla tragove kancerogenog nitrozamina te drugih potencijalno opasnih tvari i to kod nekoliko proizvođača. No proizvođači tvrde kako nitrozamina ima puno više u klasičnim cigaretama.

Kada razmotrimo sve studije rađene oko opasnosti upotrebe elektronskih cigareta nađemo se u istoj situaciji koju nalazimo i kod upotrebe GMO proizvoda ili kod upotrebe vakcina. Dok jedni tvrde da su elektronske cigarete štetne i opasne za zdravlje, proizvođači  tvrde da su njihove naučne studije dokazale da je upotreba e. cigareta apsolutno sigurna.

 

Ipak svako bi trebao u cilju vlastite sigurnosti i očuvanjue svog zdravlja da izvaga šta dobija a šta rizikuje njihovim korištenjem.
Pametnom je i mig dovoljan.
Učitaj još Povezanih članaka
Dodaj još dzevadic
Dodaj još u Ostale korisne objave

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)