Greške zbog kojih se budite umorniji nego kada ste legli.

6 minuta čitanja
0
0
326

Mekani dušek, jastuk i ljubimci u spavaćoj sobi su neke od osnovnih grešaka zbog kojih se budite umorniji nego kada ste legli! Ispravite sljedećih 8 grešaka i probudite se vedri i puni elana za predstojeći dan…

1. Spavate na mekanom jastuku.

Iako možda umorni maštate o tome da spustite glavu na mekan jastuk, u stvarnosti, mekani materijali neće prijati vašem vratnom dijelu. Idealan jastuk treba da drži kičmu pravom i u jednoj ravni.

Ukoliko vam glava i vrat propadaju u jastuku, bolovi u vratu su neizbježni, naročito ako spavate sa strane. Osobama koje spavaju na strani preporučuje se viši jastuk koji će popuniti praznine između glave i ramena.

2. Spavate u sobi bez roletni.

Svjetlo je neprijatelj dobrog sna! Ukoliko ima previše svjetla u sobi teško ćete zaspati, a lako probuditi. Nabavite masku za oči ili tamnije roletne u prostoru gdje spavate,predlažu doktori, jer kvalitetan san ne utiče samo na raspoloženje već i na ostale zdravstvene procese.

  1. Spavate u prostoriji koja je previše topla ili hladna.

Temperatura preko 23 stepeni i ispod 12 otežaće proces uspavljivanja, ali buđenja. Doktori predlažu da je idealna tempertura oko 18 stepeni jer ubrzava vaš metabolizam.

4. Spavate na sintetičkim materijalima.

Satenske spavaćice, posteljina i prekrivači mogu izgledati lijepo, ali spavanje u ovim materijalima povećava temperaturu tijela tokom spavanja. Kao rezultat, dobit ćete buđenje u znoju. Doktori predlažu da uvijek spavate u pidžamama, spavaćicama od pamuka i prirodnih materijala jer će koža disati i održaćete prirodnu temperaturu tijela.

5. Spavate na starom, tvrdom ili previše mekom dušeku.

Od trenutka kada kupite dušek, računajte da će vam trajati od pet do deset godina u zavisnosti od kvaliteta, vaše težine i vremena koje ste proveli spavajući na njemu. Ukoliko vaš dušek ima veliko ulegnuće kada legnete ili sjednete na njega, velika je vjerovatnoća da ćete se probuditi sa bolovima u leđima.

Nažalost, ne postoji idealan dušek. Ukoliko je previše mek, bolovi u leđima su neizbježni, ali to ne znači da treba izabrati tvrd koji takođe može biti loš za kičmu. Nabavite navlaku za dušek ili neku prostirku koja će se prilagoditi vašoj kičmi, predlažu doktori.

  1. Gledate TV, kompjuter ili koristite telefon prije spavanja.

Plava svjetlost koju emituju moderni uređaji aktiviraju mozak i on ne dobija signale da treba da se uspava. Ukoliko dobijete poruku ili mejl u toku noći, iako su vam oči zatvorene, svjetlost dopire do kapaka i stimuliše nervni sistem i mozak da vas probudi.

Najbolje je ostaviti telefon u nekoj drugoj sobi u kojoj ne spavate. Ukoliko vam je telefon neophodan, onda ga smanjite i okrenite i neka bude što dalje od vašeg kreveta. Isto važi i za TV! Isključite ga sat vremena prije nego što planirate da krenete u krevet kako biste dali svom mozgu šansu da se odmori.

7. Spavate sa ljubimcima.

Čak 63 odsto osoba koje spavaju pored ljubimaca bude se lošijeg raspoloženja i umorniji, pokazalo je jedno istraživanje. Ukoliko živite sa ljubimcima pripremite im udobno mjesto za spavanje što dalje od vašeg kreveta.

8. Koristite jastuk samo za glavu.

Ako spavate na leđima, stavite jedan ispod kolena kako bi poboljšali položaj. Ukoliko spavate sa strane, stavite jedan jastučić ispod pazuha kako bi podržao rame i jedan između nogu kako bi kičma bila prava.

Izvor: lisa.rs

Učitaj još Povezanih članaka
Dodaj još dzevadic
Dodaj još u Savjeti

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)