Hrana koju trebate izbjegavati pošto izaziva glavobolju.

4 minuta čitanja
0
0
551
Hrana koja izaziva glavobolju

Hrana je uzročnik mnogoh zdravstvenih problema među kojima je i izazivanje glavobolje.

Mnogo je uzroka koji mogu izazvaju glavobolju. Stres, nestabilna razina šećera u krvi, pretjerano korištenje analgetika (ovo za analgetike možda izgleda malo smiješno pošto se analgetici koriste protiv bolova ali polovica hroničnih migrena posljedica su prečestog uzimanja lijekova protiv bolova među kojima su čak i oni protiv glavobolje.), sinusi, promjena vremena ili nadmorske visine, pretjerano konzumiranje kafe (kofein djeluje kao sredstvo koje umanjuje glavobolju ali kada se pretjera sa njim onda djeluje suprotno) i na kraju da spomenem ono zbog čega i pišem ovaj tekst.

Glavobolju može izazvati i konzumiranje neke hrane.

U ovom tekstu ćemo baš obraditi hranu kao uzročnika čestih glavobolja kako bismo je mogli izbjegavati.

Alkohol

Poznato je da je alkohol štetan za organizam, a tiroamin koji je prisutan u njemu je okidač za glavobolje. Crno vino, viski i pivo najčešće izazivaju glavobolje.

Sulfati

Konzervansi bilo kakve vrste su loši za zdravlje. Sulfati se koriste kao konzervansi za sušeno voće kao što su grožđe, šljive, kajsije, smokve, itd. Zato vam skrećemo pažnju prije nego što kupite ove namirnice, uvijek provjerite da li sadrže sulfate.

 Sir

Količina tiramina u sirevima je različita. Zavisi od vrste obrade, fermentacije, starenja, degradacije, pa čak i bakterijske kontaminacije. Stariji sir može izazivati migrene.

Kofein

Kafu kao izazivača glavobolje smo već spomenuli .

Kofeinska zavisnost lako može izazvati glavobolju. Najbolje bi bilo unositi maksimalno jednu ili dvije šolje kafe dnevno.

Napominjemo da i nagli prestanak ispijanja kafe može takođe izazivati glavobolje. Odvikavati se morate postupno.

Hljeb

Sva tijesta koje sadrže kvasac, pa čak i neke vrste keksa,mogu biti uzročnici glavobolje.

Hladna hrana

Ako je vaša tjelesna temperatura povišena zbog boravka na Suncu ili zbog pojačanih fizičkih aktivnosti, razmislite dobro da li ćete pojesti sladoled kako biste se rashladili. Hladna hrana će u  tom slučaju sigurno izazvati glavobolju.

Aditivi

Definitivno izbjegavajte hranu koja sadrži natrijum-glutamat, ekstrakte kvasca, hidrolozovane biljke i natrijum-kazeinat. Razmislite dobro prije nego što kupite kesicu slatkiša.

Ovaj spisak nikako nije konačan pošto je subjektivno za svaku osobu na koju hranu je osjetljiv ili alergičan.

U zavisnosti od toga nekome će neke namirnice izazivati probleme a nekome neće.

To morate sami poratiti.

(Kucni-ljekra.com)

 

Učitaj još Povezanih članaka
Dodaj još dzevadic
Dodaj još u Ostale korisne objave

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)