Ove namirnice su doslovno hrana za oči.

5 minuta čitanja
0
0
1,015
Hrana za oči

Hrana za oči, dali to postoji?

Kako ulazimo u godine tako jedan po jedan organ otkazuju ili slabe.

Takav je slučaj i sa vidom.

Ukoliko želite da vidite bolje, oštirje i duže ili da očuvate dobar vid, evo šest nutrijenata koje morate da unosite

Uprkos narodnim vjerovanjima, konzumiranje velikih količina šargarepe ipak vam neće podariti sposobnost gledanja u mraku… Zapravo, šargarepa verovatno neće nimalo popraviti vaš vid, ali zato će pomoći u borbi protiv slabljenja vida koji se javlja s godinama. Ova namirnica smatra se hranom za oči jer je bogata vitaminom A, nutrijentom ključnim za zdravlje očiju. Međutim, vitamin A nije jedini nutrijent potreban za zdrave oči.

 

Kako bi vaš vid ostao dobar i oštar, potrebno vam je čak šest nutrijenata koji će ga poboljšati i zaštititi.

Reč je o sledećim nutrijentima:

Lutein i zeaksantin – prokelj i brokoli

brokule
brokule

Lutein i zeaksantin pripadaju grupi karotenoida koji se nalaze u vašima očima, a koji imaju svojstva antioksidanata. Budući da se oksidativni stres povezuje sa oštećenjima očnih nerava (što dovodi do raznih problema), antioksidanti mogu sprečiti dalja oštećenja vaših očiju. Ove nutrijente možete pronaći u namirnicama poput brokolija, prokelja, raštike, kukuruza, jaja, kelja, nektarina i papaje.

Omega-3 masne kiseline – losos i lan

 losos
losos

Sigurno već znate da su ove dobre masti potrebne vašem srcu, ali one su ključne i za vaše oči. Omega-3 masne kiseline takođe imaju i prirodna protivupalna svojstva, a nizak nivo ovih zdravih masti povezuju se s raznim bolestima oka. Namirnice poput lanenih semenki, lanenog ulja, lososa, sardine, tune i oraha odlični su izvori omega-3 masnih kiselina.

Vitamin A – kajsija i šargarepa

 

kaisija
kaisija

Upravo je ovaj vitamin razlog zbog kog šargarepe uživaju tako dobru reputaciju, barem kada je reč o poboljšanju vida. Baš poput luteina i zeaksantina, i vitamin A deluje kao antioksidant koji se bori protiv oksidativnog stresa. Možete pronaći u namirnicama poput kajsija, dinje, šargarepe, manga, sirove crvene paprike, rikota siru, spanaću i slatkom krompiru.

Vitamin C – narandža i kivi

Kivi
Kivi

Istraživanja sugerišu kako dnevna doza vitamina C može smanjiti rizik od razvoja mrene na oku, ali tu priča ne staje. Svaka ćelija u vašem telu zavisi od vitamina C budući da se radi o vrlo snažnom antioksidantu koji štiti ćelije od raznih oštećenja. Grejpfrut, kivi, narandže i jagode samo su neke od namirnica koje su bogate vitaminom C.

Vitamin E – crveno meso i jogurt

Crveno meso
Crveno meso

Vitaminu E često se ne pridaje velika pažnja, ali i on je vrlo snažan antioksidant. Istraživanja pokazuju kako vas vitamin E može zaštiti od raznih bolesti oka, budući da se bori protiv štetnih slobodnih radikala. Kako biste zadovoljili potrebu za ovim važnim vitaminom, svakako uključite više crvenog mesa i jogurta u svoju ishranu.

(Telegraf.rs/uredio kucni-ljekar.com)

Učitaj još Povezanih članaka
Dodaj još dzevadic
Dodaj još u Oči i vid

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *