Istina o kojoj vam ne pričaju a koju treba da znate. Ljepota kože se ne postiže samo kremama i maskama već odgovarajućim nutrijentima.

10 minuta čitanja
0
0
389

Jednu činjenicu treba da razjasnimo sami sebi, to je da ono što se reklamira, u stvarnom životu  nije onako kako se reklamira.

Ubijeđuju vas da vam je potreban vagon krema i maski da bi imali lijepu i mekanu kožu.

Te potrebna vam je hidratantna krema, te neki peeling,te krema za skidanje šminke,te krema za ovo,te krema za ono, a vi samo radite i plaćajte te silne kreme, pa dok ih otplatite, možda će vaša gospođa i imati mekanu kožu ali će vaša izgledati kao da je bila na bubnju.

Zašto sam rekao da nije sve onako kako vam serviraju u reklamama?

Razlog leži u činjenici  da ljepota kože dolazi iznutra a ne izvana.

Znači da je potrebno u organizam unositi  određene namirnice koje će organizmu omogućiti izgranju i njegovanje zdrave i lijepe kože.

Koje su to namirnice?

Ukoliko imate suhu kožu, ono što trebate napraviti jeste povećati unos omega 3 masnih kiselima.

Omega 3 se nalazi u namirnicama kao što su losos, tunjevina, avokado, orasi, sjemenke lana i mnoge druge i, između ostalog, štite našu kožu.

“Ove masne kiseline odgovorne su za zdravlje ćelijske membrane koja služi kao zaštita od svih potencijalno štetnih tvari i utječe na pravilnu apsorpciju nutrijenata”, kaže Ann Yelmokas McDermott, nutricionistica na Tufts Univerzitetu.

McDermott dodaje kako su omega 3 masne kiseline ključne za vlažnost kože jer utječu na sposobnost ćelije da zadrži vodu, zbog čega koža postaje mekanija, sjajnija i sa manje bora.

Prednosti omege 3 mogu vidjeti i osobe koje boluju od psorijaze, autoimune hronične upalne bolesti kože koja uzrokuje crvenilo i stvaranje ljuskica na koži.

Istraživanja su pokazala kako omega 3 sprečava pojavu psorijaze, te dovodi do poboljšanja izgleda kože kod ljudi sa ovom dijagnozom.

Omegu 3 možete uzimati i kao suplement, u obliku kapsula ili ulja.

Pored uticaja na kožu omega 3 smanjuju razinu triglicerida u krvi, smanjuju krvni tlak i sprječavaju nastanak krvnih ugrušaka, te poboljšavaju cirkulaciju krvi. Igraju ključnu ulogu u funkciji mozga, normalnom rastu i razvoju, te mogu smanjiti rizik od srčanih bolesti. Omega-3 masne kiseline su visoko koncentrirane u mozgu i važne su za kognitivni razvoj i ponašanje. Simptomi nedostatka omega-3 masnih kiselina su umor, slabo pamćenje, suha koža, problemi sa srcem, promjene raspoloženja, depresija i slaba cirkulacija. Važna je ravnoteža omega-3 i omega-6 masnih kiselina kako bi se održalo optimalno stanje organizma.

Prednost prirodnih preparata u odnosu na kreme je upravo u tome što prirodni preparati imaju širok spektar pozitivnog djelovanja.

Probiotici

Uz zdrav probavni sistem se uvijek vežu probiotici, dobre bakterije koje služe za regulaciju crijevne flore. Ovdje najčešće govorimo o jogurtu i kefiru, koji su iznimno korisni za naše cjelokupno zdravlje i zdravlje crijeva.

Među probioticima prvo mjesto definitivno zauzima kefir, ukusan i osvježavajući kiselkasti napitak koji se priprema od tzv. kefirnih gljiva i koji liječi ili pomaže pri liječenju mnogih bolesti i tegoba.

Tu su i jogurt i fermentirano povrće, poput kiselog kupusa. Jogurt nije samo dobar za crijeva, već i za kožu, a u pitanju je hrana koja hidratizira: obični jogurt sadrži oko 86 posto vode i odličan je izvor probiotika koji čuvaju zdravlje crijeva.

Uzevši u obzir kako se većina našeg imunološkog sistema nalazi upravo u crijevima, te kako je naše cjelokupno zdravlje, pa tako i zdravlje i izgled kože tek odraz stanja u kojem se nalaze naša crijeva, onda je potpuno jasna važnost kvalitetne i zdrave prehrane.

“Poznata je veza između zdravlja crijeva i zdravlja naše kože. Povećan broj dobrih bakterija pomaže u borbi protiv slobodnih radikala, alergena i ostalih faktora iz okoline. Probiotici u crijevima stvaraju barijeru koja onemogućava imunološku reakciju koja za posljedicu ima upalu u organizmu i koja podstiče stvaranje akni, osipa i dr. kožnih oboljenja”, pojašnjava gastroenterologinja Roshini Raj.

Vitamin A

Dnevna doza vitamina A ključna je za regeneraciju ćelija. Retinol, sastojak u kremama i serumima protiv bora, koji je poznat kao jedan od najboljih načina za borbu protiv starenja kože, sastavljen je od istih molekula koje se dobiju od vitamina A.

Kako biste dobili iste benefite retinola, a li bez nuspojava, potrudite se da u svoju prehranu uvrstite namirnice bogate vitaminom A, kao što su slatki krompir, jaja i kelj. Preporučena dnevna doza vitamina A je 3.000 IU, što, primjerice, možete dobiti u samo pola porcije kelja.

Cink

Cink je jedan od najpotcjenjenijih nutrijenata i mnogi dijele mišljenje o tome kako ne dobiva pažnje koliko bi trebao. Cink je ključan za naše zdravlje, a on je taj koji pomaže obnavljanju kože na način da stvara kolagen.

Velike količine cinka se mogu pronaći u kamenicama, ali i u drugim namirnicama kao što su govedina, grahorice, pšenične klice i orasi.

Orasi su odlična namirnica za našu kožu i rade u dva smjera, budući da su bogati i cinkom i omega 3 masnim kiselinama, no potrebno je obratiti pažnju na količinu masti i kalorija, budući da su masniji od ostalog koštunjavog voća.

(zivi-zdravo.net/uredio Kucni-ljekar.com)

Učitaj još Povezanih članaka
Dodaj još dzevadic
Dodaj još u Njega lica i kože

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)