KAKO LEČITI AFTE?

7 minuta čitanja
0
0
2,084
afte

Jedan od vrlo rasprostranjenih simptoma u ustima su aftozne lezije, odnosno afte.
Velika je raznolikost u njihovom načinu nastanka, kao i mestu gde se pojavljuju. Mesto na kome aftozne lezije najčešće nastaju je na sluzokoži usne duplje i to sa unutrašnje strane usana i obraza u predelu gornje ili donje vilice. Isto tako mogu se naći na levom ili desnom rubu jezika kao i u predelu korena jezika.

Afte imaju različite oblike, najčešće su to krateraste tvorevine sa beličastim središtem. Jako su bolne i to pri svakom pokretu sluzokože usne duplje. Uzroci nastanka su veoma različiti, a nekim slučajevima uzrok se ne može otkriti. Najčešće nastaju usled pada imuniteta i jakih avitaminoza, to jest nedostatka vitamina. Afte nastaju i na nervnoj bazi nakon jakih stresova. Takođe nedovoljna higijena usta i zuba doprinosi većoj kiselosti u ustima i povećanoj mogućnosti nastanka aftoznih lezija.

Uzroci nastanka afti

Uzrok afti nije u potpunosti jasan, ali postoje određeni faktori koji se povezuju s njihovim nastankom.

Uz pojavu afti najčešće se vežu sledeća stanja:

 • Emocionalni stres (zbog povišenog lučenja hormona kortizona)
 • Fizička iscrpljenost
 • Ishrana
 • Manjak vitamina i minerala
 • Narušeno imunološko stanje osobe
 • Slabokrvnost odnosno anemija (zbog nedostatka gvožđa, folata i vitamina B skupine)
 • Smanjenje broja neutrofilnih leukocita u krvi
 • Lokalna trauma
 • Alergijska stanja
 • Usporen protok u krvnim sudovima epitela
 • Metabolički poremećaji
 • Hormonalni poremećaji
 • Hronične bolesti koje dovode do slabljenja imunog sistema
 • Neki lekovi: aspirin, lekovi iz skupine NSAR (nesteroidni protivupalni lekovi), antibiotici, nikotinski supstituti te lekovi protiv gljivica

Takođe, postoje i dodatni faktori koji imaju ulogu u nastanku afti.

Naročito se ističe faktor nasleđa, s obzirom da gotovo polovina bolesnika u porodici ima osobu koja boluje od afti.

Kod nekih žena se pokazalo da se afte češće pojavljuju u drugoj polovini menstrualnog ciklusa. Međutim, veza između endokrinih faktora i afti još uvek nije razašnjena.

Gastrointestinalne bolesti, kao što su Chronova bolest i Ulcerozni kolitis, takođe mogu uzrokovati pojavu afti, s obzirom na smanjenu mogućnost apsorpcije vitamina i minerala.

U određenim slučajevima, afte se mogu pojaviti i kod prisutnosti bakterije Helicobacter pylori.

Postoji još puno različitih uzroka. U savremenoj stomatološkoj praksi afte se uspešno neutralizuju sa ‘albotilom’, sredstvom koje se veoma pažljivo u malim količinama nanosi na aftoznu leziju. Na taj način se krater same afte ‘sprži’ i neutralizuju se svi simptomi.

Međutim, ovo je samo privremeno rešenje. Neophodno je ukloniti uzroke nastajanja aftoznih lezija da same afte ne bi ponovo recidivirale, odnosno vraćale.

Ciklus razvijanja afti u ustima

Afta je čir kružnog oblika, različite veličine, jasno oivičen upaljenim crvenim prstenom. Ove ranice u ustima veoma su bolne, a bol se pojačava pri govoru, prilikom žvakanja ili pokreta u obrazima.

Pojavljuju se iznenada, i to sledećim redosledom: neprijatan osećaj, peckanje, crvenilo, bol i otok. Ranice se postepeno povećavaju, a proces trajanja je od 3 do čak 30 dana. Glavni simptomi sa bolovima traju nekoliko dana (4-10).

Prevencija

Najbolja prevencija za pojavu afti je: jačanje imuniteta, pravilna ishrana sa puno vitamina, flavonoida i minerala, dovoljno spavanja i svakodnevno vežbanje.

Prirodni lekovi i ishrana

Terapija za lečenje afti svodi se na podizanje imuniteta, smanjenje bolova i ubrzanje zarastanja.

Prirodni lekovi su, pored zdrave hrane, beli i crni luk. Protiv bolova i za brže zarastanje pomažu obloge od čaja (kesice) i ispiranje hladnom slanom vodom.

Stručnjaci savetuju: lavandino ulje, limunov sok ili čaj od kadulje (žalfije). Ove tečnosti treba nanositi prstima na rane ili grgoljiti u ustima.

Kada se pojave afte, treba izbegavati iritaciju ranica ljutom, vrelom ili ledenom hranom, kao i paste za zube sa natrij-lauril-sulfatom.

 

Izvor:dnevni.rs

Učitaj još Povezanih članaka
Dodaj još dzevadic
Dodaj još u Zdravlje zubi i usne duplje

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)