Kako odstraniti uši, i kako se zaštititi da ih ne dobijete.

7 minuta čitanja
0
0
3,670
Uši

Uši nisu u potpunosti iskorijenjene pa se nemojte iznenaditi ako vam od nekog pređu.

Pročitajte ovaj tekst koji sam pronašao na jednom sajtu.

5-godišnja djevojčica iz Crne Gore je u kritičnom stanju jer su joj roditelji htjeli ukloniti vaške iz kose sa proizvodima za životinje.

Koristili su proizvode za uklanjanje vaški na životinjama.

Djevojčica je trenutno u Kliničkom centru u Crnoj Gori, ali mediji nisu bili u mogućnosti da dobiju povratnu informaciju iz bolnice. Policija je obaviještena o ovom slučaju.

Ovo nije prvi slučaj da ljudi uklanjaju vaške s vrlo jakim proizvodima koji nisu namijenjeni za ljude

 

Vjerovatno su roditelji ove djevojčice pomislili da isto djeluju preparati za uklanjanje vaški na životinjama kao i preparati za uklanjanje vaški na ljudima.

Iako nama to izgleda isto, ipak su preparati za šivotinje mnogo agrsivniji i ne treba ih korititi za ljudsku upotrebu.

Umjesto toga, ako ne želite ili niste u mogućnosti da kupite šampone za uklanjanje vaški kod ljudi, pokušajte problem riješiti prirodnim preparatima.

Krenimo iz početka.

Iako to izgleda skoro ne moguće vrlo lako se može desiti da neko iz vaše porodice ili vi donesete u kuću uši a da to i ne znate. One nisu u potpunosti iskorijenjene pa zato i ne treba da vas čudi ako se i pored redovite higijene pojave i kod vas.

Kada primijetite da vi ili neko iz vaše porodice ima vaške odmah treba da pristupite uklanjanju istih.

Nije dovoljno pažnju posvetiti samo kosi ili tijelu.

Potrebno je izvršiti temeljito čišćenje odjeće, posteljine, dječijih igračaka kao i prostorija u kojima boravite.

Ako jedan član u obitelji ili kolektivu ima uši, postupak je potrebno provesti kod svih članova obitelji, vrtićke grupe ili razreda

Uši
Uši

Šta su uši i kako iztgledaju?

Uši su sitni kukci bez krila, sa šest nogu, poznatiji kao ektoparaziti, odnosno žive na domaćinu. Njihov ubod je bezbolan, ali tijekom hranjenja ispuštaju tekućinu koja izaziva vrlo neugodan svrbež. Gnjide su jajašca iz kojih se izliježu uši, a najčešće se nalaze kod samog korijena kose, te uz vrat i iza uha.

Ako se ne primijeti na vrijeme, ova pojava se kasnije najlakše primijeti pojavom sitnih jaja (gnjida) na dlakama koje uši polažu i pomoću kojih se razmnožavaju.

 

Kada uklanjate uši vrlo bitno je ukloniti i gnjide.  Prije čišćenja gnjida kosu isperite toplom zakiseljenom vodom, s octom ili limunovim sokom. To će vam omogućiti da češljanjem gustim češljem gnjide odlijepile od kose

Altarnativa upotrebi hemijskih sredstava  je češljanje mokre kose uskim (gustim) češljem.

Učinkovitost ovog metoda se procjenjuje da je između 50 i 75 posto.

Češljanje mokre kose treba provoditi po pola sata svaka tri dana tijekom 14 dana.

 

Kod ekstremno zapuštenih slučajeva preporučuje se šišanje kose jer se sa kratke kose znatno lakše mogu očistiti nametnici i jajašca.

Uklanjanje ušiju pomoću ulja.

Namažite kosu biljnim uljem (maslinovim ili suncokretovim) i umotajte glavu plastičnom folijom ili jednostavno navucite kapu za kupanje.

Pričekajte jedan ili dva sata, potom kosu operite specijalnim šamponom obogaćenim regeneratorom koji olakšava češljanje nakon pranja. Na taj način najprije ćete vaškama oduzeti vazduh neophodan za preživljavanje.

To će ih spriječiti da se prihvate za vlas i kožu.

I za kraj jedan trik kao preventiva.

Ako ste planirali da idete negdje u veću skupinu ljudi.

Stavite malo eteričnog ulja od lavande, najbolje na potiljku, na gornjem dijelu glave, iza uha, ali i na kapu i na okovratnik košulje ili veste.

Miris lavande odbija uši.

 

(Kucniljekar.com)

Učitaj još Povezanih članaka
Dodaj još dzevadic
Dodaj još u Savjeti

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)