Krvarenje iz nosa. Uzroci i način zaustavljanja.

5 minuta čitanja
0
0
1,645
Krvarenje iz nosa

Krvarenje iz nosa izgleda opasno ali je ono u većini slučajeva bezopasno.

Krvarenje se najčešće pojavljuje iz jedne nosnice, ali ako je u pitanju jače krvarenje onda se ta nosnica napuni pa se krv pojavi i iz druge.

 

Šta izaziva kravenje iz nosa?

Krvarenje može biti intenzivno ili trajati duže ako imate visok krvni pritisak, probleme sa srcem, odnosno stanje u kojem se krvni ugrušak ne može ispravno formirati, ili ako uzimate lijekove koji razrjeđuju krv (farin, aspirin itd.).

Nosnice su pune kapilara koji mogu zbog povrede da  prokrvare. Jače i češće krvarenje može da se javi u slučaju da se sluzokoža osuši i postane kruta pa puca. To može biti posljedica infekcije, hladnog vremena ili centralnog grijanja. Ako je sluznica upaljena ili napuknuta, veća je vjerojatnost da će doći do krvarenja.

 

Samopomoć kod krvarenja iz nosa.

 

Bitno je naglasiti da je naginjanje glave unazad u cilju zaustavljanja krvarenja pogrešno i može dovesti do povraćanja.

Najbolje je glavu nagnuti blago naprijed kako bi krv nesmetano isticala iz nosa.

U isto vrijeme palcom i kažiprstom pritisnite meki dio nosa odmah ispod nosne kosti.

Tako ćete izvršiti pritisak na mjesto krvarenja što će doveti do njegovog prestanka.

Stiskajte nosnice 5 do 10 minuta.

Udišite kroz usta. Polako otpustite pritisak  i mirno sjedite još pet-šest minuta. Ponovite koliko je potrebno dok se krvarenje ne zaustavi.

Nemojte puhati kroz nos kako biste pročistili nosnice jer čete time izazvati još veće krvarenje.

Pored ovog načina za zaustavljanje krvarenja objasnit ćemo vam kako možete isto to da učinite pomoću jedne glavice luka.

Oljuštite luk i isijecite ga na veće komade.

Stisnite ga ispod nosa tako da iz njega izađe sok.  Možda će vam miris biti jak ali ipak udišite taj vatduh iznad luka. Krvarenje će prestati za nekoliko minuta.

Možete iz luka istisnuti sok i dvije do tri kapljice nakapati u nosnicu. I to će krvarenje vrlo brzo zaustaviti zato što luk ima sredstvo za zgrušavanje krvi i bogat je vitaminom C i bioflavonoidima koji jačaju oštećene krvne žile.

Ako i pored svih napora krv ne prestaje teći  dvadsesetak ili više minuta i ako je to krvarenje obimno, odmah se javite doktoru kako bi vam pružio stručnu medicinsku pomoć.

Kada je krvarenje iz nosa opasno?

 

Kad nos krvari iz zadnjeg dijela nosne šupljine i kad se krv sliva u grlo. Kad krv teče nagore, do oka, kroz suzni kanal, u tom slučaju odmah treba otići doktoru. Takvo krvarenje može biti uzrokovano mnogim patološkim stanjima, recimo polipom koji je prokrvario, hipertenzijom, anemijom itd.

Kucni-ljekar.com

Učitaj još Povezanih članaka
Dodaj još dzevadic
Dodaj još u Savjeti

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)