Kuhinjska so, osim dodavanja u hranu može poslužiti i za…

4 minuta čitanja
0
0
1,004
Kuhinjska so

Kuhinjska so nije samo nezamijenjivi dodatak hrani.

Iako joj je to osnovna namjena možete je koristiti i u druge svrhe. Za neke ste možda i prije čuli ali neke će vas možda iznenaditi.

Za šta se sve može upotrijebiti kuhinjska so

  •  Ako u nekoj zgradi treba da radite posao koji zahtijeva suhu prostoriju bez vlage u vazduhu, so je kao stvorena za to.Normalno da bi vlagomijer brže odradio posao ali je vlagomijer skup.  So će odraditi posao efikasno kao i on. Uzmite jedan list papira.Stavite ga na sredinu prostorije u kojoj treba da provjerite vlažnost. Jednu šaku soli stavite na taj list papira. Sutradan samo uzmite so u ruku i stisnite je. Ako se ocrtaju prsti na njoj, ako nije rastresita u sobi ima vlage i nemojte raditi. Izračite prostoriju i postupak ponavljajte dok ne pokaže zadovoljavajuće rezultate. Dok so ne ostane suha i rastresita.

 

  • So je vrlo dobro pomagalo za čišćenje. Pošto je jeftina i nema toksičnih tvari u sebi možete je koristiti za čišćenje zaprljanog posuđa. Ukoliko vam se prolila hrana po peći ili unutar nje, pospite so na mjesto gdje je prolivena hrana i tako ćete sprijećiti nastanak dima. Ovo su praktikovali i naši preci. Sjećam se još kao mali dječak sam posmatrao kako moja majka zaustavlja pojavu dima posipanjem soli po peći. Kada se peć ohladi pomoću soli možete je i očistiti.

 

  • So vam može pomoći i u slučaju da ste ste kupili jaja sumljivog kvaliteta. Šaku soli ubacite u posudu sa vodom pa onda ubacujte jaja. Pokvarena jaja će plutati u vodi a svježa će potonuti.

 

  • Posebno važan trik o upotrebi kuhinjske soli je za održavanje stakla i šoferšajbni odleđenim za vrijeme hladnoća.To ćete postići tako što ćete, spuzžvom ili krpom, slanu vodu dobro utrljati u staklo ili šoferšajbnu  i led se neće hvatati za tako tretirano staklo.

 

  • Kuhinjsku dasku za sječenje  dobro natrljajte solju i isperite mlakom vodom. Postupak ponavljati poslije svake upotrebe.

 

  • Mrave iz prostorija u kojima budete možete otjerati posipanjem soli na mjesta gdje se nalaze i puteva kojim se kreću.

(Kucni-ljekar.com)

 

Učitaj još Povezanih članaka
Dodaj još dzevadic
Dodaj još u Savjeti

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)