Ljekovita svojstva mandarina.

3 minuta čitanja
0
0
571

mandarina.jpgKada govorimo o vitaminu C uvijek spominjemo limun a malo ko se sjeti mandarine.

Mandarine su pune vitamina C, koji je zaštitnik zdravlja kada smo suočeni s prehladama i gripom, a zanimljiva je i informacija kako mandarine sadrže više ovog vitamina od naranči!

Mandarina je mnogima omiljeno voće zbog svog ukusnog, sočnog i slatkog mesa, a prilikom laganog guljenja oslobađa prekrasan miris koji osvježava cijelu prostoriju!

Bogatstvo mandarine

Mandarina je član porodice agruma, te sadrži brojne kemijske tvari koje pomažu u obrani od bolesti. Najznačajnije su flavonoidi i terpeni. Što još zdravlju pruža mandarina?

Jedna mandarina težine oko 110 grama sadrži oko 32 miligrama vitamina C što je pola preporučene dnevne količine. Vitamin C igra važnu ulogu u sintezi kolagena i elastina u našem tijelu. Kolagen i elastinsu bjelančevine koji tvore našu kožu, mišiće i ostala vezivna tkiva. Poznato nam je da ovaj vitamin slovi kao jak antioksidant koji štiti od “napada” raznih bolesti.
Bogate su vitaminom A i folnom kiselinom.
U plodu prisutni kalij, kalcij, magnezij, bakar i željezo.
Znanstvenici Sveučilišta Western Ontario su otkrili kako hranjiva tvar skrivena u mandarinama sprječava pretilost, nudi zaštitu od dijabetesa tipa 2 i ateroskleroze. Riječ je o bolestima koje su odgovorne za pojavu srčanog, ali i moždanog udara.
Istraživanja kažu da one mogu značajno smanjiti rizik od razvijanja srčanog i moždanog udara, šećerne bolesti, a izuzetno su korisne i u borbi sa suvišnim kilogramima

Mandarine obiluju vitaminom C i betakarotenom. Jedna srednja mandarina sadrži 50 kalorija, 13g ugljikohidrata, 9g šećera, 2g vlakana i 1g proteina. Mandarine su iznimno zdravi međuobrok, jer oskudijevaju kalorijama, mastima, kolesterolom i natrijem. Dobra je vijest da samo jedan plod osigurava 45 posto dnevne potrebe za vitaminom C.

Istraživanja su također pokazala da koža mandarina sadrži hranjive spojeve koje učinkovito snižavaju “loš kolesterol”

 

Kucni-ljekar

Učitaj još Povezanih članaka
Dodaj još dzevadic
Dodaj još u Ljekovito bilje

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)