Peršun.Ljekovita svojstva i način upotrebe.

5 minuta čitanja
0
0
985
Peršun

Peršun se već vjekovima sem kao začin koristi i kao lijek. Porijeklo peršuna je Bliski istok odakle se raširio po Evropi i Americi. Osnovna upotreba peršuna, sem korišćenja kao začina, bila je izbacivanje vode i detoksikacija tijela. U srednjem vijeku korišćen je za oporavak i osvježenje nakon noći punih vina i masne hrane.

Šta liječi peršun?

Čaj od peršuna korišćen je na preporuku travara kroz istoriju i za olakšanje i održavanje redovne menstruacije te kao lijek za vraćanje materice u normalan položaj nakon poroda.

Peršun se najviše koristi za sve tegobe vezane za bubrege. Čaj od peršuna sprečava absorciju soli u tkivo te time štiti bubrege i jetru i praktično vrši njihovo čišćenje.

Ovaj čaj treba pit i pri infekcijama mokraćne bešike kao i pri pojavi kamena u bubregu. Čaj od peršuna spominje se i pri prevenciji i liječenju raka debelog crijeva kod muškaraca i žena te grlića materice kod žena.

Peršun je bogat folnom kiselinom koja je ključna za kardiovaskularno zdravlje.

Sam peršun jako je bogat vitaminima A, C, E i mineralima, a njegovo redovno korišćenje doprinosi smanjenju lošeg LDL holesterola. Ukoliko bolujete od visokog pritiska možete ga korisiti i za njegovo snižavanje.

Čaj možete koristiti i za smirenje crijeva, poboljšanje probave, odnosno otklanjanje nadutosti.

Peršun je bogat gvožđem pa se njegova upotreba preporučuje i kod anemije.

Jedna od jednostvanih a vrlo efikasnih namjena peršuna je prevencija lošeg zadaha. Dovoljno je prožvakati nekoliko listova svježeg peršuna i loš zadah će biti neutralisan. Ovo se posebno odnosi na situacije kada konzumirate bijeli i crni luk čiji miris želite neutralisati.

Peršun uspijeva svugde a možete ga lako uzgajati čak i u saksiji u svome domu te uvijek imati svježu biljku pri ruci. Čak i zimi možete kupiti sjeme u sjemenari , posaditi ga u dublju saksiju i biljka će izrasti za par nedjelja na svijetlom mjestu.

Ljekoviti čaj od peršuna.

Čaj od peršuna pravi se tako što se svjež ili osušen peršun u količini dvije velike kašike doda u vrelu vodu. Peršun treba da odstojati 5-10 minuta u vodi nakon čega se izvadi. U čaj kada se ohladi iscijediti par kapi limuna i dodati kašičica meda po želji.

Čaj možete piti kada god poželite a za već navedene tegobe trebate ga koristiti dva puta dnevno. Čaj od peršuna izazvaće pojačano mokrenje te se ne preporučuje pred samo spavanje kako se ne biste budili zbog toga.

Trudnice ne bi trebale piti čaj od peršuna zbog mogućeg štetnog hormonalnog uticaja.

Peršun možete upotrebiti i za smirenje nerava . Potrebno je da uzmete korijen i lišće svježe biljke, isjeckate ih što sitnije i pomiješate sa bagremovim medom. Smjesa treba da odstoji 7 dana nakon čega se uzima po jedna supena kašika pred spavanje.

 

(Kucnilekar)

Učitaj još Povezanih članaka
Dodaj još dzevadic
Dodaj još u Ljekovito bilje

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)