Na čijem licu ima više bakterija? Licu obrijanog, ili licu bradatog muškarca.

2 minuta čitanja
0
0
461
Bakterija

                                                 Na čijem licu ima više bakterija?

Znanstvenici su testirali uzorke s lica 408 bradatih ili obrijanih liječnika i bolničara i rezultate objavili u časopisu Journal of Hospital Infection.

Rezultati.

Triput je vjerovatnije da će obrijani muškarci na svojim obrazima nositi meticilin rezistentnu bakteriju (MRSA) nego njihove bradate kolege.
Također, izglednije je da će obrijani na svojim obrazima imati kolonije zlatnog stafilokoka, bakterije koja uzrokuje infekcije kože i dišnih puteva.

Znanstvenici sugeriraju da bi razlog tome mogle biti “mikroogrebotine” koje na koži nastaju brijanjem, a mogu biti pogodne za naseljavanje i razvoj bakterija, prenosi Fena.

Mikrobiolog s londonskog sveučilišta Adam Roberts u odvojenoj je analizi iz uzoraka brade uspio uzgojiti 100 različitih vrsta bakterija.

Bakterija koja ubija druge bakterije.

U petrijevim posudama pronašao je i mikrobe koji su, izgledalo je, ubijali druge bakterije.

Tokom dokazivanja, izolirao je mikrob i testirao ga protiv bakterije E.coli koja uzrokuje infekcije mokraćnog trakta. Mikrobi su efikasno uništili bakteriju.

Roberts je rekao kako njegova analiza daje potencijala za buduća istraživanja. Podsjetio na to kako je i Alexander Fleming slučajno otkrio penicilin.

Postojeći antibiotici sve su manje učinkoviti, a bakterije otporne na antibiotike godišnje u svijetu ubiju 700.000 ljudi.

Tendencije su da će se ovaj broj u budućnosti značajno povećati.
(Faktor.ba)

Učitaj još Povezanih članaka
Dodaj još dzevadic
Dodaj još u Ostale korisne objave

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)