Na ovaj način ćete izbaciti katran iz pluća koji ste nataložili pušenjem

5 minuta čitanja
0
0
1,258
Ukoliko želite da ublažite pogubno djelovanje duhana, primijenite nekoliko korisnih savjeta koji će vam pomoći da se oslobodite toksičnih materija nataloženih u disajnim organima.
PRAVILNO DISANJE
Izdvojite bar desetak minuta dnevno, najbolje ujutru, za jednostavne vježbe disanja, kojima ćete pročistiti kompletan respiratorni sistem.
Stanite mirno, sa malo razmaknutim nogama, i nekoliko puta duboko udahnite i izdahnite kroz nos.
Udahnite kroz usta i izdahnite kroz nos, trudeći se, koliko god je to moguće, da istisnete sav vazduh iz pluća. Polako udahnite kroz nos tako da vam u pluća uđe što više vazduha i zadržite dah pet sekundi.
Izdahnite vazduh kroz usta nastojeći da što više ispraznite pluća. Ponovite vježbu četiri puta.
INHALACIJA
Svaki drugi dan inhalirajte se eukaliptusom, ruzmarinom ili majčinom dušicom:u lonac sa vrelom vodom sipajte nekoliko kapi eteričnog ulja neke od ovih biljaka i udišite lekovitu paru koja, osim što pomaže izbacivanje toksina iz respiratornog trakta, djeluje opuštajuće, rastvara sluz i ublažava tegobe izazvane prehladom, gripom, upalom grla, sinusitisom ili bronhitisom.
BLAGOTVORNO BILJE
Neke ljekovite trave su odlični detoksikatori cijelog organizma, ali postoje biljke koje efikasno čiste upravo disajne organe.
POTOČARKA
Čorba od ove biljke je jedan od najstarijih lijekova za čišćenje pluća, a priprema se od kilograma potočarke,dvije šolje hurmi i četiri šolje vode. Sastojci se sipaju u šerpu i lagano kuhaju sat vremena (dodati vode kada se masa zgusne), nakon čega se dodaju začini po ukusu.
DIVIZMA
Čaj od divizme olakšava disanje jer otčepljuje respitarne kanale začapljene katranom.
ĐUMBIR
Bilo da je reč o svježem korijenu ili prahu, đumbir će svakako pomoći u detoksikaciji respiratornog sistema. Čaj od ove biljke, u koji se stavi nekoliko kapi limuna, olakšava disanje, dok kupka otvara pore i podstiče znojenje, a samim tim i izbacivanje otrova.
BOROVE IGLICE
Listovi ovog četinara tradicionalno se koriste za ispiranje usta i grla, ali su i dobar saveznik u detoksikaciji pluća.
KOJE SU NAMIRNICE KORISNE?
BIJELI I CRNI LUK
Osim što rastvara sluz i djeluje antiseptički, ovo povrće sadrži supstance koje služe u prevenciji karcinoma pluća i upale disajnih organa.
ČILI PAPRIČICE
Ljuta hrana pomažeu  razgradnji sluzi u cijelom organizmu, naročito u disajnim putevima. Na isti način djeluje i na katran, zbog čega je odličan detoksikator pluća.
NARANDŽA
Ovo sočno voće je pravi rudnik vitamina, ali je i snažan detoksikator. U svom sastavu ima antioksidans kriptoksantin koji jača otpornost disajnih organa i dobra je prevencija raka pluća.
(Aura)
Učitaj još Povezanih članaka
Dodaj još dzevadic
Dodaj još u pluća

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)