Naučite da prepoznate iz kog izvora dolazi bol koji osjećate… To vam može SPASITI ŽIVOT!

5 minuta čitanja
0
0
884

Bol je način na koji vam telo signalizuje da nešto nije u redu s nekim organom, pa nije pametno da ignorišete bol i da se trudite da ne razmišljate o njemu.

Ponekad bol u određenim delovima tela može biti uzrokovan problemima s drugim delovima tela. Preneseni bol nastaje kada problem s jednim delom tela izaziva bol u nekom drugom delu tela.

Zato je veoma bitno da naučite koji delovi tela su povezani kada osetite preneseni bol. Hajde da počnemo!

prepoznaj bol

2. Srce

prepoznaj bol-1

Ljudi koji imaju problema sa srcem obično osećaju bol u predelu grudnog koša, dok drugi mogu osetiti bol u levoj ruci ili gornjem delu leđa. Problemi sa srcem povezani su s delovima tela koji šalju impulse istim delovima kičmenog stuba kao srce. Ovo se posebno odnosi na bolove u levoj strani tela.

3. Pluća i dijafragma

prepoznaj bol-2

Problemi s plućima i dijafragmom mogu izazvati prenesene bolove u vratu i gornjim delovima ramena.

4. Jetra i žučna kesa

prepoznaj bol-3

Bolovi u vratu i ramenima takođe mogu biti simptom problema s jetrom ili žučnom kesom, uz bolove u desnoj strani tela, gde se ovi organi nalaze. Problemi s žučnom kesom mogu izazvati bolove u lopaticama kao i problemi s dijafragmom zato što se i žučna kesa i jetra nalaze pored dijafragme.

5. Želudac i pankreas

prepoznaj bol-4

Bolovi u prednjem i zadnjem delu tela u blizini želuca i pankreasa ukazuju na to da nešto nije u redu s ovim organima. Oko 50% pacijenata koji boluju od hroničnog pancreatitisa oseća užasne bolove u leđima. Ovo je poznato kao “osetljivost abdomena”, najčešće u gornjim delovima.

6. Tanko crevo

prepoznaj bol-5

Ako imate problema s tankim crevom, možete da osetite bolove u delu stomaka oko pupka. Ovo mesto je veoma specifično, pa je neophodno da lekaru tokom pregleda precizno objasnite gde osećate bol.

7. Debelo i slepo crevo

prepoznaj bol-6

Problemi sa slepim crevom obično uzrokuju bolove u celoj desnoj strani donjeg abdomena. Bolovi u središnjem delu abdomena takođe mogu da budu znak problema sa slepim crevom, kao i debelim crevom. Ovo može biti opasno po život, pa bi trebalo da odete lekaru što pre možete ako osetite ovakve bolove!

8. Bubrezi

prepoznaj bol-7

Problemi s bubrezima izazivaju bolove u širokom području: u donjem delu leđa, donjem abdomenu, karlici i gornjem delu butina.

9. Bešika

prepoznaj bol-8

Većina problema s bešikom manifestuje bolovima u donjem delu karlice (i prednjem i zadnjem delu).

10. Jajniciprepoznaj bol-9

Upala jajnika može se manifestovati bolovima s obe strane abdomena. Ciste na jajnicima mogu izazvati jake oštre bolove (obično na jednoj strani abdomena). Rak jajnika je neverovatno opasan, pa obavezno prijavite lekaru bilo kakav ozbiljan bol u abdomenu!

www.fokuzz.com / Izvor slika: viralands.com

Učitaj još Povezanih članaka
Dodaj još dzevadic
Dodaj još u Savjeti

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)