Nekoliko načina super brzog skidanja temperature

7 minuta čitanja
0
0
2,129
skidanje temperature

Skidanje temperature.

Povišena temperatura je u većini slučajeva posledica neke bolesti ali se nekada zna iznenada pojaviti tako da joj i ne znamo pravi uzrok.

Ako je temperatura trideset devet stepeni i traje oko dva sata, ili ako je višlja od trideset devet stepeni bez obzira koliko dugo traje pristupamo skidanju temperature.

Vrlo bitno je znati da je za vrijeme povišene temperature organizmu potrebno više  tečnosti pa se treba pobrinuti da je se dovoljno unesete u organizam.

Evo nekoliko načina na koji ćete lako vratiti temperaturu u normalu,pod uslovom da nije posledica neke teže bolesti pri čemu vam preporučujemo da posjetite doktora radi pretraga o čemu se radi, i daljnjeg liječenja.

Da se odmah razumijemo, temperatura ako je vrlo visoka, sama od sebe postaje vrlo opasna za organizam bez obzira šta ju je izazvalo pa je treba hitno obarati.

Najbolje i najjednostavnije prirodne metode za snižavanje povišene temperature su

Kupanje mlakom vodom

Voda je poznata kao sredstvo koje uspješno skida temperaturu sa zagrijanih materijala što je iskorišteno pri proizvodnji automobila gdje je baš voda postavljena kao sredstvo regulisanja temperature. Ova osobina je čini idealnim izborom za brzo skidanje tjelesne temperature kod svih a posebno kod djece.

Pošto su djeca vrlo uznemirena ako im spomenemo liječenje, onda ih možemo zavatati tako što ćemo nasuti u kadu mlake vode, dati djetetu neku igračku da se igra u toj vodi, a mi ćemo ga poljevati, kao da ga kupano. Ostavite ga u vodi desetak minuta a posle ga (pod uslovom da se temperatura normalizovala) presušite i opremite.

Nekada se preporučivala hladna voda ali je to ogroman šok za oboljeloga jer njegova visoka temperatura i hladna voda, su kombinacija koja se teško podnosi.

Oblozi na nogama

Ova metoda je isto vrlo rasprostranjena i lako ju je primjenjivati.

Operite jedan krompir i ne guleći ga izrendajte.

Ogulite jednu glavicu luka i nju izrendajte pa sve to pomiješajte i ubacite u čarape koje ćete obući bolesniku na noge.

Držite na nogama dok se mješavina ne počne sušiti pa onda sve iznova ponovite.

Ponavljajte postupak dok temperatura ne pane na normalu.

 

Drugi način liječenja pomoću obloga na tabanima je da umjesto krompira i luka na papir stavite bjelance od jajeta i time omotate tabane a preko toga svežete vrećicu.

Kada se smjesa počne sušiti obnovite obloge.

kupanje-beba

Slijedeći načina je sličan prvom načinu koji smo opisali jer je u osnovi cijelog procesa voda. Razlika je što bolesnika ne kupamo već uzmemo krepu koju nakvasimo i tako vlažnom krpom masiramo  prepone , vrat, pazuha, pregibe na rukama (unutrašnja strana laktova) pregibe na nogama (unutrašnja strana koljena). Vrlo je bitno da dijelovi tijela koje navlažimo ostanu otvoreni radi cirkulacije vazduha koja će pomoći isparavanju vode, a ona će sa sobom odnijeti i visoku temperaturu.

Na mjesta koja navlažujemo ne oblačiti odjeću jer ona će u tom slučaju upiti vodu pa onda ništa nismo učinili.

na kraju način koji je jedan od najstarijih i koji najbrže skida temperaturu.

Skidanje tamperature pomoću alkohola (može i rakija) ili jabukovog sirćeta.

Alkoholom ili sirćetom  masirati dijelove tijela koje smo naveli za skidanje pomoću  navlaženog peškira a posebnu pažnju posvetiti  mjestima preklapanja kože (prepone, vrat, unutrašnja strana pregiba na rukama i nogama i pazuha). Rakija ili sirće brzo će ispariti i osušiti se nakon čega osobu treba pokriti ponovo a ovo isparavanje rezultiraće brzim sniženjem temperature.

Ovo su uglavnom metode koje su provjerene, lako dostupne i sigurne pa vam druge najvjerovatnije neće ni trebati jer ako ove nisu pomogle odmah se opremite i idite kod doktora.

 

Kucni-ljekar

 

 

 

Učitaj još Povezanih članaka
Dodaj još dzevadic
Dodaj još u Savjeti

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)