Obratite pažnju. Ovo su četri znaka srčanog udara.

3 minuta čitanja
0
0
574

Iako mnogi misle drugačije, srčani udar se rijetko dešava „iz vedra neba“. Tačnije, tijelo pokušava da nas upozori danima ranije, nedjeljama, nekada čak i mjesec ili dva prije samog udara.
Nažalost, kada shvatite da imate srčani napad, moglo bi biti već kasno da se spriječi smrt ili trajno oštećenje srca.
Takozvani „tihi“ srčani napad, sa znakovima i simptomima koji su umjereni ili se čine nepovezanim sa srcem dugo su zabrinjavali kardiovaskularnog eksperta dr Čonsija Krandala.
Nedavno je doktor kreirao specijalnu besplatnu video prezentaciju o četiri zlokobna upozoravajuća simptoma na koja treba posebno obratiti pažnju.
Četiri znaka o kojima govori dr Krandal su:
1. Bol u grudima, iako svaki bol u grudima ne mora da znači i srčani udar. Može se osjetiti i bol u vratu, rukama, leđima, čak i vilici;
2. Drugi znak je znojenje i mučnina;
3. Treći znak su problemi sa disanjem;
4. četvrti znak je problem sa želucem.
Statistike pokazuju jasnu vezu između odgađanja liječenja simptoma srčanog udara i smrti ili oboljenja.
Zbog toga je veoma važno znati šta vaše srce želi da vam kaže znakovima upozorenja koji su prikazani u videu dr Krandala.
Iako je ovaj video pravljen radi edukacije, ubrzo je postao viralan i pregledan je pet miliona puta u samo nekoliko meseci.
Takvo interesovanje ne iznenađuje ako se uzme u obzir da je srčani udar ubica broj jedan u Americi, gdje skoro milion ljudi svake godine doživi prvi srčani udar.
U navedenom videu dr Krandal priča istinitu priču o čovjeku koji je zanemario simptome i umalo nije doživio ono najgore – smrt.
Priča jeste strašna, ali u isto vrijeme i osvješćuje i upozorava da dobro otvorimo oči i ne zanemarujemo znake koje nam naše tijelo šalje.

(B92)

Učitaj još Povezanih članaka
Dodaj još dzevadic
Dodaj još u Bolesti srca

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)