OPREZNO DAME: Šminka može uzrokovati smrtonosne infekcije i MENINGITIS!

3 minuta čitanja
0
0
533

Prije nego što opet posegnete za rumenilom ili bilo kojom drugom šminkom, pročitajte ovo…

Bacite staru i prljavu šminku! Možete biti pod rizikom ako predugo koristite istu šminku. Istraživanje je otkrilo da većina žena koristi istu šminku čak i više od pet godina što stvara rizik od trovanja krvi, infekcija pa čak i gastroentritisa.

Četvrtina ispitanih žena je priznalo da koriste istu maskaru i do godinu dana, bez obzira na zdravstvena upozorenja od strane stručnjaka da se maskara treba promijeniti svaka 3 mjeseca.

Međutim, 20% žena koristi isto sredstvo za čiščenje lica godinu dana što je duplo duže od preporučenog.

Jedna od deset žena je priznala da koristi karmin koji je star više od tri godine a to je čak 2 godine duže od prosječnog roka trajanja.

Anketa je sprovedena na 5000 žena nakon koje su naučnici sa London Metropolitan Univerziteta otkrili da stari kozmetički preparati sadrže visok nivo opasnih bakterija. U kozmetici kojoj je istekao rok trajanja pronađen je šokantan nivo opasnih bakterija!

Testirano je pet najčešće korištenih kozmetičkih proizvoda kojima je prošao rok trajanja uključujući rumenilo, puder i sjaj za usne. U proizvodima kojima je istekao rok trajanja su nađene smrtonosne bakterije kao što su enterococcus faecalis – jedna od glavnih uzroka meningitisa koji dalje može da uzrokuje trovanje krvi pa čak i oštećenje mozga. Našli su i bakterije otporne na antibiotike ali i one koje izazivaju problem sa kožom kao što su akne.

Mikrobiolog Paul Matewele sa London Metropolitan Univerziteta je potvrdio ove šokantne rezultate: “Sva stara šminka kao što su puder, sjaj za usne i karmin je, nakon strogog ispitivanja, bila pozitivna na bakteriju Enterococcus faecalis .”

“Enterococcus faecalis je potencijalno smrtonosna bakterija koja uzrokuje meningitis i septikemiju i jedan je od najvećih uzroka smrti kod beba”.

(Prirodna medicina)

Učitaj još Povezanih članaka
Dodaj još dzevadic
Dodaj još u Savjeti

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)