Ova biljka je prirodni izvor mladosti.

4 minuta čitanja
0
0
811
smokva

Sveže smokve, odličan su izvor polifenolnih antioksidanata i flavonoida, imaju i visok nivo vitamina A, E, K koji pomažu da se iz organizma izbace slobodni radikali, čime štite telo od oštećenja i infekcija. Sveže, kao i suve smokve sadrže značajne nivoe vitamina B kompleksa, kao što su niacin, piridoksin, folati i pantotenska kiselina.

Sadrži važne vitamine B-grupe, vitamin C i beta-karotin. Od minerala sadrži kalcijum, kalijum, magnezijum, fosfor, gvožđe i bakar. Količina magnezijuma u suvim plodovima smokve je tri puta veća nego u svežim. Zato su suve smokve važan izvor ovog minerala neophodnog za održavanje mišića, krvnih sudova, nervnih ćelija….Na primorju, ali i u kontinentalnim delovima gde raste smokva ljudi su list, odnosno “mleko” koje pusti peteljka kad se list ili zeleni plod odlomi sa drveta, koristili za otklanjanje svih nepravilnosti na koži.
Mlečna tečnost stavlja se na fleke, pege, keratoze, bubuljice, ekcem, razne mladeže i bilo kakve izrasline na koži, mesta sa psorijatičnim promenama. I svi tvrde da smokva čisti svaku fleku, pa uklanja i “reljefne” mladeže, a za bradavice je preki lek.
Farmaceuti, prave od smokvinog lista (hladno ceđenog ulja kukuruznih klica i hajdučke trave) prirodne sapune za kožu, kreme, antiride i eliksir.
Pokazalo se da listovi deluju antidijabetski, da osim šećera snižavaju trigliceride u krvi, održavaju kosti u dobrom stanju, pomažu u snižavanju povišenog krvnog pritiska, leče čir, hemoroide, zatvor, bronhitis. Eliksir deluje kompleksno, reguliše sve funkcije organizma, normalizuje metabolizam, pa se preporučuje dijabetičarima i osobama sa povišenom telesnom težinom, kao preventiva za održavanje dobrog zdravlja.
Napravite tinkturu
Tinktura od smokvinog lišća i ledene kocke za tuširanje lica mogu da se naprave u kućnoj radinosti, a evo i kako:
Ubrati 20 listova smokvinog lista, oprati, staviti u vodu i kuvati pola sata. Zatim ohladiti, procediti. Staviti u staklenu flašu i piti dva puta dnevno po tri kašike ili stavljati na lice i vrat. Deo sipati u kesice za led, zalediti i tuširati lice.
(kucnilekar)

Učitaj još Povezanih članaka
Dodaj još dzevadic
Dodaj još u Ljekovito bilje

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)