Ova studija bi mogla mnoge da zabrine. Evo koliko jaja sedmično smijemo da pojedemo.

4 minuta čitanja
0
0
288

Sredovečni muškarci koji jedu sedam i više jaja nedeljno su izloženi većem riziku da rano umru nego njihovi vršnjaci koji to ne rade, a dijabetičari koji pojedu i jedno jaje nedeljno izloženi su većem smrtnom riziku, pokazalo je američko istraživanje koje je trajalo 20 godina.
Doktori sa Medicinskog fakulteta Univerziteta Harvard, navode da muškarci, koji ne boluju od dijabetesa, mogu da pojedu do šest jaja nedeljno i da time ne povećaju rizik od prerane smrti.

Harvardski tim proučio je zdravstvene izveštaje 21.327 američkih lekara, koji su učestvovali u obimnoj studiji o zdravlju medicinskih radnika. Doktori su praćeni dvadeset godina, od 1981, a za to vreme su redovno davali obaveštenja o stanju svog zdravlja i načinu života. Tokom dve decenije 1.550 ispitanika je doživelo srčani udar, 1.342 šlog, a ukupno ih je umrlo preko 5.000.
Ustanovljeno je da su oni koji su jeli sedam i više jaja nedeljno bili izloženi riziku većem od 23 odsto da umru tokom tog dvadesetogodišnjeg perioda, a dijabetičari koji pojedu i jedno jaje pod dvostruko su većim rizikom da umru zbog bilo kog uzroka, a naročito od infarkta ili šloga.

Jaja su bogata holesterolom koji, kad se konzumira u većim količinama, može da izazove zakrčenje arterija i poveća rizik od infarkta ili šloga.

Međutim, dr Robert Ekel sa Univerziteta Kolorado, bivši predsednik Američkog udruženja za srce, kaže da su jaja kao i svaka druga hrana – ni dobra, ni loša.

Dakle, jaja ne bi trebalo potpuno izbaciti iz ishrane. Jaja su odlična protiv stresa, jer telo snadbevaju belančevinama, dobra su i za imunitet, jer su jedna od retkih namirnica koje organizmu daju vitamin D.

PREPORUČUJEMO: Stavljajte cimet u kafu, isplatiće vam se mnogostruko!
Powered by Inline Related Posts
Takođe, jedno jaje dnevno pokriva 26 odsto potreba organizma za folnom kiselinom. Ono podstiče funkcije mozga, jača vid, usporava starenje i jača seksualnost.

Osobe koje nemaju zdravstvenih tegoba, jaja mogu da konzumiraju bez brige, dok bi ljudi sa povišenim nivoom holesterola morali da konsultuju lekara.

(Mondo.ba)

Učitaj još Povezanih članaka
Dodaj još dzevadic
Dodaj još u Savjeti

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)