Ovo su navike koje vam polako ali sigurno uništavaju bubrege.

6 minuta čitanja
0
0
602

Iako toga nismo svjesni, naš život je u stvari samo ponavljanje navika koje smo i ne znajući to prihvatili i svakodnevno ih samo ponavljamo.

Neke od tih navika su preporučljive i dobro je što ih svakodnevno ponavljamo, ali ima ih koje treba pod hitno da izbacimo iz svog života.

Razlog za to nije bezazlen, jer neke navike nam uništavaju zdravlje.

U ovom tekstu ćemo govoriti o navikama koje nam uništavaju bubrege, a uništeni bubrezi znače u najmanju ruku vrlo težak ako ne i uništen život.

Zato vam preporučujem da dobro proanalizirate ovaj tekst, pa ako se nađete u njemu da pod hitno korigujete svoje navike i da ostavite samo one koje vam ne ugrožavaju egzistenciju.

Ovo su, prema mišljenjima stručnjaka, 10 štetnih navika koje opasno oštećuju vaše bubrege i koje je potrebno što prije mijenjati:
1. Manjak vode u organizmu 
Najvažnija zadaća bubrega je filtriranje krvi i eliminacija toksina iz organizma. Bubrezima u toj funkciji pomaže tekućina, konkretno voda. Ako je ne unosimo dovoljno, bubrezi slabije rade i dolazi do nakupljanja toksina, koji će ih oštetiti.
2. Višak soli u prehrani
Zlatno je pravilo – ne više od 5 grama soli dnevno za zdravlje cijelog organizma. Sve više od toga je previše, i višak će prvi osjetiti bubrezi. Kod slanih namirnica, bubrezi rade više jer moraju izlučiti natrij koji se nalazi u soli. Višak soli utječe i na krvni pritisak te brojne druge bolesti pa je unos soli svakako nužno kontrolirati.
3. Zadržavanje mokrenja
Mnogi izbjegavaju koristiti javne toalete ili zbog silnih obaveza odgađaju odlazak na toalet. Često zadržavanje mokrenja povećava pritisak na mokraćni mjehur, a može dovesti i do otkazivanja bubrega, bubrežnih kamenaca i inkontinencije.
4. Previše šećera 
Dovoljno je popiti samo dva zaslađena pića dnevno da se poveća razina proteina u mokraći.

Protein u mokraći jedna je od prvih znakova poteškoća s bubrezima. Ponekad unosimo i do 10 puta više šećera od preporučene doze, čime su bubrezi na stalnom udaru.
5. Manjak vitamina i minerala
Manjak vitamina i minerala preduvjet je za nastajanje bolesti bubrega. Vitamin B6 i magnezij smanjuju rizik od dobivanja bubrežnih kamenaca pa namirnice bogate tim vitaminima i mineralima svakako uključite u svoju redovnu prehranu.
6. Životinjski proteini 
Za zdrave bubrege, prehrana bi trebala obilovati voćem i povrćem. Svaki unos proteina, osobito namirnica životinjskog porijekla, dodatno opterećuje rad bubrega. S vremenom, to može dovesti do oštećenja i smanjene funkcije bubrega.
7. Manjak sna
Tijekom spavanja, tijelo obnavlja oštećeno tkivo bubrega, pa je redovit san nužan za oporavak bubrega. Preporuka je između 6 i 8 sati, svakog dana.
8. Previše kahve
Poput soli, i kava opterećuje bubrege. Kofein može povisiti krvni tlak, čime su bubrezi pod posebnim stresom,  što s vremenom dovodi do njihovih oštećenja. Pijte do dvije šoljice dnevno.
9. Tablete protiv bolova 
Iskustva pacijenata pokazala su da korištenje tableta protiv bolova (kao što su aspirini, ibuprofeni i druge skupine lijekova) može dovesti do naglog zatajenja bubrega. Birajte radije prirodne metode ublažavanja boli i zaštitite svoje bubrege.
10. Konzumacija alkohola
Bubrezi neće stradati od jedne čaše vina, no pretjerana konzumacija alkohola dugoročno oštećuje bubrege. Alkohol je toksin kojeg bubrezi moraju preraditi i izbaciti. Kao diuretik tijelu oduzima dragocjenu vodu i tako dvostruko  nepovoljno utječe na rad bubrega.

Ako ste se pronašli u nekoj od navedenih navika koje oštećuju bubrege, obavezno i odmah intervenišite kako biste sačuvali svoje zdravlje.
Izvor: alternativa-za-vas.com
Uredio: Kucni-ljekar,com

Učitaj još Povezanih članaka
Dodaj još dzevadic
Dodaj još u Ostale korisne objave

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)