PAŽNJA! Ovu biljku dobro zapamtite i obilazite je u širokom krugu jer je izuzetno opasna.

5 minuta čitanja
0
0
708

Pojavila se u Sloveniji u Ljubljani i u okolini Maribora, gde je verovatno „pobjegla“ iz botaničke bašte. U BiH je viđena u okolini Sarajeva, a utvrđeno je kako se ovde nalazi vjerovatno još od 2007. godine
Gigantski svinjski korov, opasna, agresivna, šireća biljka pojavila se i u BiH.

Pojavila se u Sloveniji u Ljubljani i okolini Maribora gde je verovatno “pobegla” iz botaničke bašte. U BiH je viđena u okolini Sarajeva, a utvrđeno je kako se ovde nalazi verovatno još od 2007. godine. U Hrvatskoj je takođe viđena, na nalazištu u Međimurju, na obali rijeke Mure. Vrlo je moguće da se ova biljka nalazi i u Srbiji, budući da se korov veoma lako širi, a da mnogi još nisu upoznati s tim kako izgleda i kako mogu da se zaštite.
gigantski-svinjski-korov

Ako nekim slučajem koža dođe u dodir sa toksinom koji luči gigantski svinjski korov treba se pre svega odmah zaštitit od sunčevog svjetla, isprati hladnom vodom i momentalno javiti ljekaru. Za paniku nema mjesta ako znate kako biljka izgleda i ako je izbjegavate.

Gigantski svinjski korov poznat je i pod imenom kravlji peršun a potiče sa Kavkaza i iz središnje Azije. Ona može biti visoka i do dva i pol metra. Liči na običan svinjski korov ili baštensku Anđeliku. Fototoksična je i smatra se štetnom u mnogim državama.
gigantski-svinjski-korov-002
Pored toga, gigantski svinjski korov ima prelijepe bijele cvjetove, ali ako dođe do kontakta sa očima može da izazove trajno sljepilo. Ukoliko dotaknete ovu biljku, koža postaje crvena i počinje da svrbi. Onda se stvaraju mjehurići u obliku opekotine u roku od 48 sati. Formiraju se crni i ljubičasti ožiljci koji mogu da traju nekoliko godina.

U Nemačkoj je ova biljka postala ozbiljan problem, zabilježeno je čak 16 hiljada žrtava u jednoj godini. Ovu biljku je jako teško istrijebiti i zato je najbolje izbjegavati je.

Gigantski svinjski korov odlikuje se i debelom tamnocrveno-ljubičastom stabljikom koja je šuplja i proizvodi čvrste čekinje. Stabljika varira od 3 do 8 centimetara u obimu, povremeno i do 10.

Da biste se zaštitili od toksina Gigantskog svinjskog korova potrebno je nositi zaštitnu odjeću, kao i zaštitu za oči. Ako je koža ipak izložena, potrebno je temeljno oprati vodom i skloniti se od sunca. Gigantski svinjski korov, iako teško može se istrijebiti, iskopavanjem, odsijecanjem cvjetova, košenjem, preuređenjem zemljišta, ispašom, špricanjem, i tečnim azotom.
gigantski-svinjski-korov-001
(Telegraf.rs/nezavisne.com)

Ako je informacija koja se prenosi ovim tekstom tačna, bojim se da smo dobili napast goru od ambrozije.

I o njoj se iz početka pričalo stidljivo i povremeno dok nam nije osvojila i livade i puteve pa sad moramo da crkavamo kad počne da cvjeta.

 

(Kucni-ljekar.com)

Učitaj još Povezanih članaka
Dodaj još dzevadic
Dodaj još u Ostale korisne objave

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)