Poučna priča. Čovjek pored prozora.

6 minuta čitanja
0
0
709
Poučna priča

Pred vama je jedna vrlo poučna priča.

Život je vječita škola.

Iz svake situacije normalan čovjek treba da uzima pouke koje će u budućnosti koristiti.

Za priču koju vam namjeravamo ispričati, ne treba vam više od par minuta vremena a pouka vam ostaje za cio život.

 

Dva čoveka, ozbiljno bolesna dijelili su bolničku sobu.

Jedan čovjek, morao je da sjedi na krevetu svakog dana sat vremena kako bi pokušao da prazni tečnost iz pluća. Njegov krevet bio je pored prozora. Drugi čovek morao je da leži svo vreme. Zbližili su se pričom o životu, porodici, djetinjstvu, poslu…

Svakog popodneva, kada je čovjek pored prozora sjedio, opisivao je svom cimeru šta vidi kroz prozor. Čovek koji je stalno morao da leži počeo je da živi za te trenutke kada je njegov svijet bio obogaćen svim opisima stvari koje se dešavaju napolju.

Kroz prozor se vidio park sa predivnim jezerom. Labudovi su plivali u jezeru dok su se djeca igrala pored vode. Parovi su šetali držeći se za ruke. Cvijeće u parku je bilo predivno, a u daljini se video i grad. Dok je čovjek pored prozora opisivao sve detalje, drugi čovjek bi zatvorio oči i uživao u scenama. Jednog popodneva čovjek pored prozora opisao je paradu koja je prolazila pored bolnice. Iako nisu mogli da čuju zvukove mogli su da zamisle radost.

Dani i mjeseci su prolazili. Čovek koji je morao da leži postao je ljubomoran na svog cimera i poželio je da on dobije mjesto pored prozora ne bi li mogao da vidi sve ljepote o kojima je čuo.

Čak je poželio da bi dobro bilo kada bi čovjek pored  prozora umro pa da on dođe na njegovo mjesto.

Uskoro, kao da je bog uslišao njegovu želju, stanje čovjeka pored prozora se naglo pogoršalo.

Iz dana u dan je postajalo sve teže i teže.

Jednog jutra sestra je ušla u sobu i vidjela beživotno tijelo čoveka pored prozora. Tijelo je odnijeto i ubrzo nakon toga drugi čovek je zamolio da se njegov krevet premesti pored prozora. Sestra je prihvatila, smjestila ga i ostavila samog.

Polako i uz veliki napor, ustao je da pogleda prizor kroz prozor. Vidio je samo zid. Pitao je sestru šta misli zbog čega je drugi čovek opisivao onako divne prizore. Sestra je odgovorila da je drugi čovjek bio slijep i da nije čak mogao da vidi ni zid.

Rekla je: „Možda je samo želio da vas ohrabri i učini srećnim“

Zaključak:

Velika je sreća u tom da učinite nekog srećnim, bez obzira u kojoj se situaciji nalazili. Kad dijelimo tugu ,upola je lakše, ali kad dijelimo sreću upola je veća. Ako želite da se osejćate bogatim, izbrojte sve stvari koje imate, a novac ih ne može da kupi.

Ne budite ljubomorni na druge ljude, već radite na sebi. Podijelite sreću i učinite nekog srećnim. U suprotnom naći ćete se ogorčeni i sami pred zidom.

Ako ste u teškoj situaciji, treba da znate da uvijek ima neko kome je teže.

Ako ste u dobroj situaciji, sjetite se onoga ko nije, pa mu olakšajte.

Budite nečiji prozor kroz koji će makar u mašti zaviriti u bolji svijet od ovog u kojem živimo.

 

telegraf/uredio Kucni-ljekar.com

Učitaj još Povezanih članaka
Dodaj još dzevadic
Dodaj još u Savjeti

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)