Priprema zimnice. Osnovna pravila-garant uspjeha.

6 minuta čitanja
0
0
877
priprema zimnice

Priprema zimnice.

 

Trudim se da vam objavljujem članke koji su u momentu objavljivanja potrebni kako biste sa lakoćom uradili poslove koji su pred vama.

Pošto je zima praktično pred vratima vrijeme je da nekoliko riječi kažemo o pripremi zimnice.

Nekada je to bio prost posao. Dovoljno je bilo ubrati lijepu voćku ili u neku posudu nabacati svog domaćeg povrća, preliti vodom i ostaviti da leži do zime.

Tako pripremljena zimnica se masovno koristila a u zavisnosti od vremena kada se koristila, znala je biti toliko kisela da se skoro nije mogla jesti.

Danas su uslovi malo drugačiji. Danas je od priprema zimnice postala prava umjetnost.

Priprema zimnice je posao kojem treba pristupiti vrlo ozbiljno i pridržavati se određenih pravila kako bi dobri rezultati bili što izgledniji.

Raduje me što se u poslednje vrijeme sve više osoba opredjeljuje za pravljenje zimnice bez ikakvih hemikalija, pasterizacijom.

Taj metod pripreme zimnice je najzdraviji ali je u isto vrijeme i najkritičniji. Ako nismo upoznati sa svim zamkama na koje možemo naići… Lako se može desiti da nam sva zimnica propadne.

Objasnit ću vam na šta morate obratiti pažnju kako bi vam taj posao bio uspješan.

Priprema zimnice. Osnovna pravila.

  • Još u vrijeme berbe voća i povrća moramo biti pažljivi i uzimati samo one plodove koji su zreli i zdravi.Kako nisu dobri zeleni plodovi za konzervisanje tako isto nisu dobri ni prezreli plodovi.
  • treba da znate da je vrijeme berbe plodova vrlo bitno za njihov kvalitet. Treba brati plodove po sunčanom vremenu a ne poslije kiše. Ovo se posebno odnosi na voće.
  • Posude za zimnicu su najbolje od stakla a prije upotrebe ih dobro operite. Poslije pranja ih ne brišite nego ih samo položite na neku čistu krpu da se same iscijede.
  • Ako ste pravili pekmez pa je ostao pregust, dodajte mu malo vode pa ga opet prokuhajte.
  • Ako ste napravili pekmez pa je ostao prerijedak, postoji mogućnost da dođe do vrenja pa da se pokvari. Slobodno ga još jednom stavite na vatru i kuhajte dok ne dobijete odgovarajuću gustoću.
  • Ako ste otvorili posudu sa pekmezom i primijtili ste da je proradio (počeo da kisne), nemojte ga bacati pošto ga u većini slučajeva novim kuhanjem možete spasiti. Samo u ekstremnim slučajevima vam to neće uspjeti.
  • Prilikom spravljanja zimnice procesom pasterizacije, zna se desiti da dođe do pucanja staklenke. To se dešava usled nagle promjene temperature. Rješenje je da ispod staklenki stavite mokru krpu i da ih prije upotrebe zagrijete.
  • Posude sa zimnicom prilikom pasterizacije treba da zatvorite original poklopcima koji će spriječiti dotok vazduha sa mikrobima do zimnice. Ako nemate takve poklopce možete ih zatvoriti celofanom ili najlonom a rubove staklenke prije zatvaranja tim materijalima prebrišite alkoholom.
  • U zimnicu po ukusu dodajte biber u zrnu, korijander, bijeli luk itd. To će vašoj zimnici dati posebnu aromu ali i povećati njenu ljekovitost.
  • Pripremljenu zimnicu čuvajte na suhom i prozračnom mjestu.

Nadam se da ćete ove zime uživati u čarobnom okusu zimnice koju ste lično pripremili.

 

(Kucni-ljekar.com)

Učitaj još Povezanih članaka
Dodaj još dzevadic
Dodaj još u Savjeti

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)