PROVJERENO: Varoa se ipak može suzbijati prirodnim sredstvima.

13 minuta čitanja
0
0
5,941

Prije nekoliko dana smo objavili teksr o upotrebi brašna za suzbijanje varoe pod naslovom,Vrlo zanimljivo uputstvo za suzbijanje varoe. Link za objavljeni tekst je (ovdje)

Kada je pročitao tekst, jedan naš čitalac se javio i  ostavio slijedeću poruku –slično nešto moze se postići i sa šećerom u prahu, fino samljeven,stavi se u žensku čarapu i protrese na svaki ram sa obje strane i vrati u košnicu .To daje isti efekt kao i brašno.radi se 5 puta na svaki četvrti dan ima odlicne efekte sad dok traje pasa i ne smeta u sakupljanju meda. (original poruke možete pročitati ispod teksta na ovom mjestu)

Počeo sam da istražujem kako bih  se uvjerio dali je metod suzbijanja varoe pomoću brašna još neko koristio i došao sam do zaključka da su se po ovom pitanju već vršila ozbiljna naučna istraživanja.

Na portalu Bh. Pčelar sam pronašao tekst, vezan baš za istraživanja u vezi suzbijanja varoe pomoću brašna pa vam  ga u potpunosti i bez ikakvih izmjena prenosim.

 

Testiranja koje su na 60 pčelinjih zajednica, u periodu od tri godine, provodili profesori Veterinarskog fakulteta u Beogradu pokazala su da šećer u prahu može oboriti varou sa pčele, ali ova metoda ne smije biti jedino sredstvo za suzbijanje krpelja

Broj preparata, hemijskog i biljnog porijekla, koje pčelari primjenjuju radi suzbijanja varoe je veliki. Nažalost, dosta tih preparata ima štetno djelovanje – kako na pčele tako i na kvalitet pčelinjih proizvoda: vosak, med, pergu i sl.
Zbog svega toga, urađeno je više ozbiljnih naučnih ispitivanja o efektima tretmana pčelinjih zajednica šećerom u prahu, koji se već godinama, uglavnom među hobi pčelarima, koristi kao sredstvo u suzbijanju varoe.
Primjerice, poznati zenički pčelar Dino Cerić kaže da već nekoliko godina, pored ostalih organskih sredstva, u suzbijanju varoe koristi i šećer u prahu.

– Jako sam zadovoljan efektima šećera u prahu na suzbijanje varoe – kaže Cerić.

Ovu metodu za suzbijanje varoe, naveo je na jednom internet formu, koristi i banjalučki pčelar Tihomir Mačkić.

Mirzet Hodžić, doktor veterinarske medicine iz Sarajeva i predstavnik jedne od najvećih pčelarskih firmi u BiH kaže da je također isprobao tretman šećerom u prahu, i da mu se metoda pokazala veoma korisnom.

– Vadio sam ramove i posipao ih šećerom u prahu. Bio sam iznenađen brojem opalih varoa – kaže Hodžić.

           Naučni dokazi

Time da li šećer u prahu može biti koristan u suzbijanju varoe bavili su se prije nekoliko godinai beogradski stručnjaci: dr. Dragan Ćirković, dr. Zoran Stanimirović, dr. Jevrosima Stevanović i dr. Predrag Simeunović sa Katedre za biologiju Fakulteta veterinarske medicine Univerziteta u Beogradu. Rezultati koje su dobili nakon trogodišnjeg istraživanja bili su ohrabrujući.

– Na osnovu dobivenih rezultata zaključeno je da tretman šećerom u prahu pozitivno utječe na njegovateljsko ponašanje pčela, na reproduktivno-produktivna svojstva pčelinjih zajednica i na obaranje krpelja varoa, ali se nikako ova metoda ne može preporučiti pčelarima kao jedina mjera zaštite pčelinjih zajednica od varoe – zaključak je ovog istraživanja.

– Tretman šećerom u prahu imao je značajan efekt u obaranju varoe u odnosu na stanje prije tretmana. Najvažnije je da tretmani pčelinjih zajednica šećerom u prahu nisu negativno utjecali ni na količinu ni na kvalitet pčelinjih proizvoda – dodali su srbijanski stručnjaci.

Kontrola varoa šećerom u prahu rađena je tokom tri uzastopne godine na 60 pčelinjih zajednica. Pčele su grupisane na način da su se grupe sastojale od izuzetno jakih pčelinjih zajednica, ali i grupe koje su imale slabije zajednice. Također, neke grupe su imale jednogodišnju maticu, dok je kod nekih matica bila stara dvije ili tri godine.

Pčelinja društva su zaprašivana sa po 40 grama šećera u prahu svaki treći dan, sa ukupno 9 tretmana, (I grupa), svakih sedam dana sa ukupno 4 tretmana (II grupa) i na 14 dana ukupno dva tretmana (III grupa). Praćenje stepena zaraženosti pčelinjih zajednica varoom obavljenja je metodom antivarozne podnjače sa testnim uloškom. Ova istraživanja predstavljenja su i na Simpozijumu Apimondije u Beogradu prije nekoliko godina.

    Tegla i poklopac

– Tehnika suzbijanja varoe šećerom u prahu je veoma efikasna, i što je važno, lagana je za upotrebu – kaže Dino Cerić.

– U početku sam to radio sa cjediljkom od čaja. U širu posudu se uspe šećer i sa cjediljkom zagrabim onoliko koliko može stati u nju. Zatim, jedan po jedan ram dižem i šećer posipam po pčelama. Nedostatak ovakvog načina tretiranja pčela šećerom jeste što oduzima dosta vremena, i naročito je neprihvatljiv pčelarima sa velikim brojem košnica. Kod prijatelja iz Slovenije vidio sam mnogo jednostavniji način. Potrebno je nasuti šećer u novu dimilicu. Pčele zaprašujete kroz leto dok se bijeli dim ne izbije ispod hranilice. Iznenadio sam se sa kakvom lakoćom se sve odvija. Obzirom da nisam imao novu dimilicu poslužio sam se staklenom dimilicom koja se koristi za dimljenje amitrazom. Veoma je efikasna.

Cerić kaže da je izbor šećera također bitan. Od trgovca treba tražiti šećer koji ima dodatak protiv grušanja. Sa takvim šećerom je lakše raditi.
– Na suzbijanje varoa organskim sredstvima odlučio sam se jer hemiju više ne želim koristiti na svom pčelinjaku, prvenstveno zbog sebe i svoje porodice, ali i zbog svojih kupaca. Šećer koji se nađe na pčelama njima ne smeta. Pčela je već naviknuta na polen, koji se također lijepi po njoj – kaže Cerić.

Osim šećera u prahu, za suzbijanje varoe Cerić koristi i druge ekološke mjere poput majčine dušice, razrijeđene mravlje kiseline, KASS 81, otopinu propolisa, građevnjake i dr.

  Testiranje

Istraživanja su pokazala da varoa, koja se drži za pčelu svojim hvataljkama, naprašena sitnim šećerom spada za nekoliko trenutaka. Najvjerovatnije da se i otvori koji služe varoi za disanje zatvaraju donekle šećerom.

– Šećer u prahu se može koristiti i za provjeru stepena zareženosti pčelinje zajednice varoom. U galon sa probušenim poklopcem potrebno je zatvoriti oko 200 pčela i usuti 2-3 velike kašike šećera u prahu. Tegla se trese dok pčele ne postanu potpuno bijele od šećera. Nakon toga, pčele treba istresti na bijelu tkaninu. Pčele će ubrzo odletjeti, a varoa ostaje u šećeru. Na osnovu broja opalih varoa pčelar treba da planira daljnju borbu protiv varoe – kaže Cerić.

Tretman zaprašivanja pčela sitnim šećerom, kažu oni koji ga koriste, može se koristiti u svakom momentu bez obzira na temperaturu i okolne uslove. Potrošnja šećera po jednom društvu je veoma mala tako da je ovakav tretman dosta i jeftin.

 

(BH PČELAR/ A. ALJOVIĆ)

Uredio Kucni-ljekar.com

 

 

Učitaj još Povezanih članaka
Dodaj još dzevadic
Dodaj još u Ostale korisne objave

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)