Simptomi koje često shvatamo olako dok ne bude prekasno.

5 minuta čitanja
0
0
675
simptomi

Iako svaki rak ima svoje jedinstvene načine očitovanja, postoje mnogi simptomi koji su zajednički za gotovo sve vrste raka.

Danas ćemo navesti osnovne simptome kojih bi trebali biti svjesni dok nije kasno.

Umor

Ovaj simptom je zbog tjelesnog napora da se bori sa stanicama raka. Dakle, ako ste umorni, bez obzira koliko spavate, trebali biste potražiti liječničku pomoć.

Gubitak težine

Ako osjetite iznenadan gubitak težine bez promjene svog načina života ili dijete, to bi mogao biti znak raka. Većina pacijenata s rakom doživjela je neobjašnjen gubitak težine u nekom trenutku.

Groznica

To može biti povezano s karcinomom imunološkog sistema, ili znak da se bilo koja vrsta raka počinje širiti na druge dijelove tijela.

Bol

Stalna bol samo u jednom određenom području tijela se može povezati sa određenim vrstama raka. Također, različita područja su povezana s različitim tipovima raka.

Promjene na koži

Imajte na umu da one nisu samo povezane s rakom kože. Znakovi upozorenja uključuju potamnjelu kožu, požutjelu ili crvenilo kože.

Neobičan rast kose

Još jedan znak koji ne samo da označava rak kože. Svaka velika promjena u vašem tijelu treba se javiti liječniku.

Promjene u pjegama ili madežima

Pratiti njihovu veličinu, boju ili oblik, a opet prijaviti svaku promjenu svom liječniku pogotovo ako počnu biti bolni.

Loša probava

Najviše dijagnosticiran simptom. Ovaj simptom je vrlo lukav, jer to može označavati bilo koju vrstu promjene koje se događaju u vašem tijelu. Međutim, on je povezan s karcinomima gornjeg probavnog trakta. Paziti na otežano gutanje i bol u želucu.

Kvržice

Mnoge vrste raka povezane su s izraslinama i tumorom koji se mogu osjetiti kroz kožu.

Krvarenje

Izvor ovisi o vrsti raka. Znakovi uključuju iskašljavanje krvi, krv u stolici ili mokraći, ili primjećujući krvavi iscjedak (negdje na koži).

Čirevi

Oni su često povezani s rakom kože, raka usne šupljine i rak genitalija.

Promjene u urinu

Često mokrenje ili bol tijekom mokrenja može označavati rak prostate ili rak mokraćnog mjehura.

Promjene u stolici

Redovan proljev ili zatvor, nagle promjene u vašoj veličini stolice mogu biti znak raka u donjem probavnom traktu. Isto vrijedi i ako osjetite bol.

Kašalj

Hronični kašalj ili uporno grebanje u grlu može biti upozoravajući znak razvoja raka dišnih puteva, kao što je rak pluća ili rak grla.

Neobični limfni čvorovi

Limfni čvorovi mogu nateči zbog raznih vrsta infekcija. Primijetite li limfni čvor koji je neugodan, nježan, i natečen nekoliko sedmica posavjetujte se sa svojim liječnikom o tome.

 

Izvor: narodnamedicina.info

Učitaj još Povezanih članaka
Dodaj još dzevadic
Dodaj još u Ostale korisne objave

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)