Šljiva kao lijek protiv zatvora,aritmije i za bolji rad crijeva.

3 minuta čitanja
0
0
956

Ljekoviti dio biljke je plod koji može koristiti u svježem stanju, osušen ili u vidu slatke prerađevine.

Ljekovitost:
Šljive su bogate kalijumom, mineralom koji je neophodan za održavanje acido-bazne ravnoteže i čiji nedostatak u organizmu dovodi do umora.
Vrlo su bogate i vitaminima, a imaju nisku energetsku vrijednost. Sadrže vitamine C, B1; B2, koji jača nerve, pomaže u slučaju stresnih situacija, a dobri su za koncentraciju. U njima ima cinka i bakra koji djeluje protiv depresije i jačaju imunološki sustav.
SUHE ŠLJIVE imaju mnogo više minerala, vitamina i fitokemikalija od svježih, a posebno su bogate antioksidansima. Šljive popravljaju apetit, jačaju srce i pomažu u slučaju oboljenja bubrega, bolesti jetre i pojave reume. Kada se redovno konzumiraju, odlične su u prevenciji raka, pomlađuju i regeneriraju organizam i sprječavaju pojavu bora.

RECEPTI:

  • ZA BOLJI RAD CRIJEVA:
  • Pripremite laku večeru koja će vam obezbijediti normalan rad crijeva. Uzmite 1 / 2 litra mlijeka, tri kašike meda, po 30g suhog grožđa, suhih šljiva, i suhih smokava. Šljive i smokve potopiti u vodu i ostavite da odstoje u njoj preko noći. Šljive očistite od košpe, pa ih sitno isjeckajte zajedno sa suhim grožđem, zatim sve dobro izmiješajte sa medom i mlijekom, ručno ili u mikseru
  • PROTIV ZATVORA
  • Natopite uveče šaku opranih suhih šljiva. Ujutro pojedite šljive i popijte sok.
    Djelotvorna je kombinacija šljiva sa suhim smokvama. 5 suhih smokava i 5 suhih šljiva ostavite da prenoće u vodi, a ujutro ih ugrijte, popijte sok i pojedite plodove.
  • PROTIV ARITMIJE
  • Izmješajte pola čaše soka šljive, pola čase soka banane, 0,25 dl soka limauna. Popijte čašu soka, tri puta na dan, prije jela, tokom 3-4 nedjelje.
  • LIJEČENJE JETRE
  • Rasijecite nekoliko manjih slatkih šljiva, izbacite koštice pa ih potopite u hladnu vodu da prenoće. Ujutro odlijte vodu, dospite novu i kuhajte 2-3 sata. Svakih sat vremena odlijevajte stari i dolijevajte novu vodu. Konzumirajte 18-20 komada vrelih ili podgrijanih šljiva prije jela.

Izvor: djuliman.blogger.ba

Učitaj još Povezanih članaka
Dodaj još dzevadic
Dodaj još u Ljekovito bilje

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)