Sremuš (Srijemoš) Ljekovita svojstva i uputstvo za pravljenje tinkture.

5 minuta čitanja
0
1
8,010
Sremuš

Sremuš je vrlo rasprostranjena biljka u našim krajevima. Za njenu ljekovitost su znali i naši preci koji su imali izreku  “ko jede sremuš (srijemoš) tri puta prije jurijeva neće ga boljeti noge tokom cijele godine.

Dali je ta njihova izreka bila utemeljena ili nije, saznat ćete u nastavku.

Kada se bere Sremuš i kako upotrebljava?

Iako nam se čini da ova zima nikada neće proći, ipak je vrijeme da se malo po malo pripremamo za dolazak proljeća.
Već kroz jedan mjesec dana će sunce ojačati pa će izmamiti prve proljetne vjesnike.
Među njima je i sremuš koji je toliko ljekovit da je prava šteta ne iskoristiti ga.

Mnogi ga izbjegavaju zbog neugodnog mirisa koji se dugo zadržava nakon konzumiranja.
Ako zbog toga ne želite da ga koristite kao sirovu namirnicu, pokazat ćemo vam kako da od njega napravite ljekovite napitke i tinkture.

Pa krenimo od početka.

Sremuš biljka poznata je po nazivima medvjeđi luk ili divlji bijeli luk. Ova samonikla jestiva biljka bere se od marta do maja u planinskim područjima i izuzetno je korisna za zdravlje.

Sremuš biljka ima odlična antibakterijska svojstva,obara krvni pritisak,utiče na stvaranje eritrocita,čisti jetru,crijeva,želudac,jača memoriju i olakšava iskašljavanje.Odlična je preventiva arteroskleroze krvnih sudova.Listovi sadrže vitamin C i karoten te su odlična preventiva prehlade i gripa.
Vino od sremuša će uspješno smanjiti sluz u plućima i ublažiće dugotrajan i uporni kašalj.Osim toga sremuš kao lijek otklanja tegobe sa probavom,smiruje gastritis,otklanja
neugodne gasove i nadutost stomaka,liječi urinarne infekcije,podstiče lučenje mokraće i rad bubrega,ublažava bolove kod reume,artritisa,osteoporoze. Kupka od sremuša smiruje kožu i koristi se kod dermatitisa,ekcema i dr..

Sremuš tinktura. Recept za prevljenje od lukovica.

Potrebno je :

300 grama lukovica od sremuša
litar domaće lozovače

Pripema:

Nakon što se lukovice dobro operu i očiste,dodajemo redom jednu po jednu u 1 dl lozove rakije i odmah ih gnječimo da ne bi oksidirale i potamnele na vazduhu.Dobijamo kašu koju zatim izručujemo u tamnu teglu u koju usipavamo preostala 9 dl rakije.Sve dobro zatvorimo i povremeno mućkamo.Nakon 15-20 dana istiskamo lukovice kroz gazu u rakiju.Sada ponovo stavljamo u drugu tamnu teglu,dobro zatvaramo i ostavljamo na tamnom mjestu.Sremuš tinktura se uzima do tri puta po danu i to tako što je pomiješamo sa malo hladne vode..

Sremuš kapi od listova.

Potrebno je:

200 grama listova
litar domaće lozove rakije

Postupak:
Za sremus kapi koje se dobijaju od svježih listova ,prvo što treba da uradimo je da ih dobro usitnimo.Nakon toga prelivamo ih sa lozovačom ,zatvaramo u teglu i puštamo da odstoji dvadesetak dana uz povremeno mućkanje tegle.Poslije tog perioda tečnost se cijedi i presipava u drugu teglu.Kapi od sremuša se uzimaju u istoj količini i od lukovica i ove dobijene od listova..
Izvor:dijetamesecevemene.com/uredio Kucni-ljekar.com

Učitaj još Povezanih članaka
Dodaj još dzevadic
Dodaj još u Ostale korisne objave

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)