Šta je uzrok herpesa, faze njegovog razvoja i na šta treba da obratimo pažnju kada ga dobijemo.

2 minuta čitanja
0
0
777

Gotovo da ne postoji osoba koja za života barem jednom nije imala herpes. Poznat i kao groznica i guba, herpes se najčešće pojavljuje kada imunitet oslabi, a očituje se bolom, peckanjem i svrbežom koje prati pojava mjehurića.

Bolesti koje uzrokuju pad imuniteta uzrokuju i pojavu herpesa. Stresna razdoblja, kako psihička, tako i fizičke, mogu uzrokovati pojavu herpesa, a nerijetko se pojavljuje i kod žena za vrijeme menstruacije.
Pojavi herpesa prethode trnci, osjećaj napetosti, svrab, da bi se nekoliko dana kasnije pojavili mjehurići puni bistre tekućine koji se formiraju u neku vrstu grozda.

Herpes potom počne svrbi i pecka, a bistru tekčnost zamijeniti mutna. To je najrizičnije razdoblje jer se prstima može prenijeti na oči ili pak na druge osobe. Nakon pet do sedam dana mjehurići pucaju i zamjenjuju ih krastice nakon čega osoba više ne predstavlja izvor zaraze.

Pri liječenju herpesa najvažnije je održavanje higijene.

Nemojte dijeliti pribor za jelo ili čaše s drugima jer je herpes prelazan. Obratite se liječniku kako biste na najbolji i najbrži način izliječili herpes i saznali na što ubuduće trebate posebno obratiti pozornost kako biste spriječili pojavu herpesa.

Izvor:zenstvena.com

Učitaj još Povezanih članaka
Dodaj još dzevadic
Dodaj još u Ostale korisne objave

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)