Tri šoljice ovog čaja dnevno i opasnost od karijesa će se značajno smanjiti.

3 minuta čitanja
0
0
391

Tri šoljice čaja dnevno smanjit će potrebu za stomatologom; crni čaj učinkovit je protiv bakterija povezanih s karijesom i bolesti desni.

Naime, stručnjaci tvrde kako tri šalice čaja dnevno pomažu održati zube u dobrom stanju i smanjuju rizik od nastanka karijesa.

Analiza postojećih studija otkrila je kako crni čaj pomaže suzbiti dvije vrste bakterija – Streptococcus mutans i Lactobacillus – koje su povezane s nastankom karijesa i bolesti desni. Najučinkovitija doza pritom je bila tri šalice čaja dnevno, otkriva autorica studije, doktorica Carrie Ruxton.

Također, stručnjaci su zaključili kako crni čaj pomaže u borbi protiv nastanka karijesa čak i kada je u njega dodan šećer.

I zeleni čaj ima sličan učinak te pomaže u borbi protiv neugodnog zadaha jer neutralizira spojeve sumpora u usnoj šupljini koji uzrokuju neugodan zadah.

Doktorica Ruxton, čija je analiza objavljena u biltenu British Nutrition Foundation’s Nutrition Bulletin, kaže kako postoje čvrsti dokazi i da ispijanje čaja pomaže kod gubitka zuba.

“Tri do četiri šalice crnog čaja dnevno snižavaju razinu bakterija u ustima”, kaže Ruxton.

“Kada bakterije u ustima reagiraju na ugljikohidrate, nastaje kiselina koja otapa zubnu caklinu te vodi oštećenjima koja mogu značiti i gubitak zubi. Crni i zeleni čaj smanjuju upalu i sprječavaju vezanje i razvoj bakterija koje potiču ovu lančanu rekaciju”, ističe Ruxton.

Čaj sadrži antioksidanse poznate kao flavonoide i katehine koji imaju antimikrobni učinak. Studija je također potvrdila kako zeleni čaj može doprinijeti gubitku kilograma jer doprinosi bržoj potrošnji masti.

Izvor: ordinacija.hr

Učitaj još Povezanih članaka
Dodaj još dzevadic
Dodaj još u Ljekovito bilje

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)