Trnina. Ljekovita svojstva i način upotrebe.

8 minuta čitanja
1
7
31,044
trnina

Trnina (crni trn) je ljekovita biljka grmolikog oblika. Plodovi su joj zeleni a kad sazriju postaju plave, skoro crne boje.

Plodovi su ukusni za jelo tek kada ih nekoliko puta prekrije mraz. Prije toga su oporog i kisalog ukusa. Ne otpadaju sa grančica sve do proljeća.

Cvijet se bere u doba cvjetanja, od marta do aprila. Plod u jesen, a korjen u proljeće i jesen.

Najbolje je plodove osušiti u rerni na temperaturi od najviše 45 C. Cvjetovi se beru u početku cvatnje. Prije nego se potpuno otvore. Suše se na prozračnom i sjenovitom mjestu. Čuvaju se na hladnom i suhom mjestu kako ne bi izgubili ljekovita svojstva.

Listovi se skupljaju neposredno nakon cvatnje, dok su još vrlo mladi. Oni sadrže tanin, gorke tvari, kalij i kalcij, te mnogo vitamina C.

Pored voćnog Šećera u plodovima trnine se nalaze organske kiseline, pektin, tanini i smolA, te velikA količinA vitamina C.

Plodovi trnina su se još od davnina sušili i koristili za spravljanje čaja. Svježi plodovi se koriste za pekmez, marmeladu, vino, rakiju, liker, ocat, voćni sok, kompot itd. Iako kisali kada se pripreme sa šećerom ili sirćetom plodovi trnine gube opori okus. Zato se u nekim zemljama plodovi trnine stavljaju u sirće i koriste umjesto maslina.

Preparati od trnine u normalnim količinama neće izazvati nikakve štetne posljedice. Prekomjerno konzumiranje može izazvati želučane tegobe.

Slatke pripravke od plodova trnine (marmeladu,sok, sirup i žele) možemo davati čak i maloj djeci. Osim što imaju ljekovito djelovanje, slatki pripravci od trnine pozitivno djeluju na apetit.

cvijet trnine

Trnina kao lijek.

Kod trnine su ljekoviti slijedeći dijelovi:

 • plodovi,
 • cvjetovi,
 • listovi,
 • kora i
 • korijen.

Danas se za liječenje najčešće koriste plodovi, cvjetovi i listovi, dok se kora i korijen koriste vrlo rijetko, skoro nikako.

Od plodova trnine napravite sirup koji je izuzetno dobar lijek za liječenje proljeva i slabokrvnosti, te upale sluznice želuca i crijeva.

Cvjetove trnine skupljajte, sušite ih i koristite protiv kašlja i bolesti dišnih organa, ali i za čišćenje krvi, želuca i crijeva.

Za čiščenje želuca i crijeva možete koristiti skuhane plodove.

Isto tako plodove tnine potopite u vino i koristite protiv bubrežnog i mokraćnog pijeska i kamenaca, reume, artritisa i gihta.

Koštice plodova trnine osušene i samljevene u prah pospješuju izlučivanje mokraće, pomažu kod bubrežnog i mokraćnog pijeska i kamenaca.

Korištenje trnine za liječenju, razvrstano po bolestima.

Usna šupljina: Plodovi trnine smiruju upalu desni i sluznice usta.

Dišni organi: Cvjetovi, listovi i plodovi trnine smiruju kašalj, olakšavaju iskašljavanje te pomažu kod upale grla, bronhitisa, astme i upale pluća.

Srce: Cvjetovi trnine jačaju srce i pospješuju bolji rad srca.

Krv i krvne žile: Cvjetovi i listovi trnine čiste krv, a plodovi trnine zaustavljaju unutarnja krvarenja, jačaju krv i pomažu kod slabokrvnosti.

Probava: Plodovi trnine pospješuju izlučivanje želučane kiseline i bolji rad želuca, te potiču apetit.

Želudac: Cvjetovi, listovi i plodovi trnine smiruju upalu sluznice želuca te pomažu kod grčeva i bolova želuca.

Crijeva: Plodovi trnine smiruju upalu sluznice crijeva i zaustavljaju proljeve, a kuhani u crnom vinu liječe dizenteriju. Cvjetovi i listovi trnine, a posebno cvjetovi, pospješuju pražnjenje crijeva te se upotrebljavaju kao vrlo blago sredstvo za čišćenje.

Bubrezi i mokraćni mjehur: Cvjetovi, listovi i plodovi trnine pospješuju bolji rad bubrega i izlučivanje mokraće, te pomažu kod upale bubrega, mokraćnog mjehura i mokraćnih kanala, mokraćnog pijeska i mokraćnih kamenaca.

Kosti i zglobovi: Cvjetovi, listovi i plodovi trnine pospješuje izlučivanje vode i štetnih tvari iz tijela, te pomažu kod reume, artritisa i gihta.

Duševne bolesti: Cvjetovi trnine umiruju te pomažu kod nemira, neuroze i nesanice.

Ženske bolesti: Cvjetovi trnine pomažu kod menstrualnih bolova i menstrualnih grčeva, te zakašnjele menstruacije. Koža: Cvjetovi trnine pospješuju znojenje i tako smanjuju povišenu tjelesnu temperaturu. Plodovi trnine dezinficiraju kožu, čiste nečistu kožu, smiruju upalu kože te pomažu kod osipa, akna i ekcema.

Izvor Ljekovito bilje

Iz svega navedenog možemo zaključiti da je prava šteta da ne iskoristimo svu ovu blagodat koju nam je bog dao u jednoj neuglednoj i zaboravljenoj biljci. Pogotovo ako znamo da nas zreli plodovi ove biljke čekaju cijelu zimu. Da dođemo, uberemo ih i od njih napravimo lijek.

(Kucni-ljekar.com)

Učitaj još Povezanih članaka
Dodaj još dzevadic
Dodaj još u Ljekovito bilje

jedan komentar

 1. Anton Omerzel

  30. listopada 2023. u 11:44 pm

  Gdje mogu kupiti sveže trnine?

  odgovor

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)