Uklonite pjege, mrlje i hiperpigmentaciju pomoću ovog lijeka.

4 minuta čitanja
0
0
1,060

Hiperpigmentacija je poremećaj boje kože okarakterisan tamnim područima na koži, a uzrokovan je porastom količine melanina, tamnog pigmenta kože.

Izloženost sunčevoj svjetlosti, trudnoća, određene bolesti, starost ili trauma mogu dovesti do poremećaja melanina i stvoriti neestetske smeđe mrlje svojstvene ovom benignom poremećaju.
Tačne uzroke možemo podijeliti u dvije grupe : spoljašnje i unutrašnje.
Spoljni uzroci mogu biti oni koji dolaze iz okoline, kao što je izloženost sunčevim zracima, ili zbog hemijskih spojeva (betaksolol, minociklin, estrogen, progesteron i sl.). Unutaršnji uzroci se odnose na naslijeđe – osobe tamnije kože imaju veću sklonost razvijanja ovog poremećaja.

Pjegice, staračke mrlje i mrlje od sunca su uzrokovane štetnim ultraljubičastim zracima sunca koje oštećuju melanin i rezultiraju privremenom ili trajnom diskoloracijom. Često ovakve mrlje možete primijetiti na licu i rukama, međutim, mogu se javiti na bilo kom dijelu kože koji je bio izložen suncu.
Ožiljci od traume ili operacije mogu također uzrokovati promjenu boje kože, a čak i kada problem nestane, tamna mjesta ostaju.
Melazma je hiperpigmentacija kože koja se javlja za vrijeme trudnoće, iako ponekad može zahvatiti i muškarce. Obično se o njoj govori kao o maski trudnica jer smeđe mrlje pokrivaju lice – uglavnom nos i obraze. Ovaj poremećaj obično prođe sam od sebe nakon trudnoće i ne izaziva probleme.

Uzmite 1 kašičicu kurkume u prahu (turmerik). Dodajte 1 kašičicu soka od limuna. Pomiješajte dobro i nanesite na zahvaćena područja. Ostavite 15 minuta da se osuši i potom isperite hladnom vodom. Ne izlažite kožu suncu odmah nakon toga! Primjena prije tuširanja je preporučljiva. Ponavljajte jednom ili dva puta svaki dan do vidljivog poboljšanja.
Ovaj jednostavni lijek zaista djeluje, a temelji na načelima Ayurvede, drevne indijske znanosti ozdravljenja.
Limun izbjeljuje i podstiče ljuštenje kože, a kurkuma, uz to što odlično posvetljuje kožu (a Indijci to dobro znaju), djeluje protiv upalno i čini kožu sjajnom.
Izvor: kucnilekar.com

Učitaj još Povezanih članaka
Dodaj još dzevadic
Dodaj još u Njega lica i kože

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)