Uz pomoć ovih uputstava sami napravite prirodna đubriva,insekticide i fungicide za svoju baštu.

13 minuta čitanja
0
0
1,450
sami napravite prirodna đubriva,insekticide i fungicide

                               Sami sebi napravite prirodna đubriva,insekticide i fungicide.

Ako nemate povjerenje u vještačka đubriva, kao i u hemijska sredstva za suzbijanje boleti i napasnika u svom vrtu jer ste svjesni da njihovo dejstvo na naš organiztam ne može biti dobro, predstavljamo vam nekoliko prirodnih đubriva, insekticida,fungicida i objasnit ćemo vam za šta se koriste, i način na koji ćete ih napraviti.

Tečno đubrivo od koprive

Naročito se preporučuje za lisnato povrće zbog azota, a sadrži i niz mineralnih materija.

Koprive treba potopiti kao za sredstvo za prskanje, ali sada ih treba ostaviti u vodi sve dok đubrivo ne prestane da pjeni. Za to vrijeme ga treba svakodnevno miješati drvenim štapom. Posle nekoliko dana đubrivo od kopriva dobija veoma neprijatan i prodoran zadah i zato ga treba praviti van kuće, a posudu djelimično pokriti.
Kada pjena prestane da izbija, đubrivo treba procijediti i razrijediti desetostrukom količinom vode, a zatim time zaljevati okolinu biljaka. Ljeti, u vrijeme intenzivnog rasta i razvoja, povrće može ovim đubrivom od kopriva da se zaljeva jednom nedjeljno.
Nasječenim koprivama, ako ih samo ima dovoljno, treba u bio-bašti pokrivati i tlo između redova povrća, što veoma povoljno djeluje na pojačani rad korisnih organizama i na mineralnu vrijednost zemlje. Treba, međutim, obratiti pažnju da koprive nemaju sjeme, inače bi se tečnim đubrivom ili svježim biljkama između povrća zasijale mlade koprive.

Tečno đubrivo od listova gaveza

Gavez sadrži gvožđe, kalijum, kalcijum, fosfor i mangan, pa i B-vitamine. Od njegovih listova i stabljika može se napraviti odlično dubrivo koje jača biljke i obogaćuje ih mineralima.
Đubrivo od gaveza pravi se na isti način kao što je opisano tečno đubrivo od kopriva. Posle nekoliko dana, kada prestane da se pjeni, tečnost ima smeđu boju i jak miris stajskog đubriva (sadrži i bjelančevine). Upotrebljava se samo razrijeđeno vodom: na 1 litar đubriva treba uzeti 10 litara vode i izmiješati. Ovim đubrivom povrće može ljeti da se đubri jednom nedjeljno. Odrasloj biljci listovi i stabljike mogu da se odsijeku najviše pet puta godišnje.
Efikasno i svestrano tečno đubrivo dobićete ako izmiješate jednake dijelove đubriva od koprive i gaveza. a zatim dodate desetostruku količinu vode. Biljne ostatke obavezno kompostirajte.
Nasječeni listovi i stabljike gaveza mogu da posluže za pokrivanje tla između povrća.

Sredstvo za prskanje od koprive

Upotrebljava se za uništavanje mnogobrojnih lisnih vaši, a istovremeno jača biljke, poboljšava im otpornost i đubri ih. Jedan kg svježih, nasječenih kopriva potopiti u 10 l vode i ostaviti 24 časa. Ne duže, jer preparat gubi moć. Ako nema svježih kopriva, na istu količinu vode treba uzeti 100 do 200 grama osušenih. Posle 24 časa tečnost treba procijediti i njome dobro poprskati biljke sa svih strana. U tu svrhu može da se upotrijebi rasprskivač ili prskalica za voćke. Postupak može da se ponovi posle nekoliko dana. Biljni ostaci se kompostiraju.

Pelin
Pelin

Sredstvo za prskanje od pelina

Koristi se protiv lisnih vaši, rđe na ribizlama. grinja na kupinama, protiv gusjenica i mrava, ako prenose lisne vaši na biljke. 300 grama svežih listova i cvjetova pelina (ili 31 grama osušenih) poklopiti u 10 litara vode i ostaviti dva do tri dana. Procijediti! Nerazrijeđenom tečnošću poprskati biljke.
Pelen se nikada ne kompostira, jer ga kišne gliste u kompostu izbegavaju.

Preslica
Preslica

Sredstvo za prskanje od preslice (rastavića)

Ova biljka sadrži prilično silicijumove kiseline. Koristi se protiv biljnih bolesti, kao što su plijesan, rđa, protiv raznih vrsta grinje crvenog pauka (voćke).
1 kg svježe preslice (ili 150 grama osušene) potopiti u 10 litara vode i ostaviti 12 časova. Sutradan preslicu izvadimo i u manjem dijelu vode u kome se namakala skuhamo, tako da polako vri 30 minuta. Ostavimo da se poklopljena polako ohladi, a zatim dodamo preostalu vodu u kojoj se namakala. Jedan litar ovog čaja razrijediti sa 5 litara vode, procijediti i upotrijebiti. Sredstvom od preslice (rastavića) biljke treba prskati kada je vrijeme lijepo i sunčano. Veoma je dobro i sredstvo od preslice i kopriva. Ako prvo prskanje ne da zadovoljavajuće rezultate, postupak treba ponoviti jer ne škodi, već samo koristi.

Vratič
Vratič

Sredstvo za prskanje o cvijeta vratiča

Djeluje protiv štetočina na baštenskim jagodama, protiv grinja na kupinama, bube koja napada maline, protiv lisnog leptirka (moljca), rđe na biljkama i plijesni.
500 grama svježih listova, stabljike i cvjetova vratiča (ili 30 g osušene biljke) potopiti u 10 litara vode. Može se skuhati kao preslica i rastavić). Za zimsko prskanje voćaka ovaj čaj se ne razrijeđuje. Zimi se njime prskaju biljke, a ljeti samo zemlja oko njih. Poslije cvjetanja biljaka i u jesen prska se čajem razređenim sa još dva dijela vode. Pažnja: Tečnost pripremljena na ovaj način otrovna je za ljude.

Sredstvo za prskanje od listova paradajza

Koristi se za prskanje povrća iz porodice kupusa kao zaštita od leptira kupusara, a djeluje i protiv leptira i gusjenica.
2 šake listova paradajza i odlomljenih sporednih izdanaka zgniječiti i potopiti u 2 litra vode u toku 3 časa. Procijediti i prskati.

Odoljen-Valerijana
Odoljen-Valerijana

Čaj od cvijeta odoljena (valerijana)

Djeluje kao odlično đubrivo za povrće sa plodovima, jagode i cvijetne biljke. Istovremeno je veoma efikasno sredstvo protiv štetnih insekata i biljnih plijesni jer jača biljke. Odoljen sa stabljikama i listovima odličan je dodatak kompostu. Koristi se i za pravljenje aktivatora za kompost.

Rabarbara
Rabarbara

Sredstvo za prskanje od listova rabarbare

Djeluje protiv moljca koji napada praziluk i nagriza mu listove. 1 kg svježih listova rabarbare prelili sa 6 litara vrele vode i ostaviti 24 časa. Procijediti i tom tečnošću zaliti biljke praziluka.

Sredstvo za prskanje od crnog i bijelog luka

Koristi se kada se pojave grinje i plijesni, na primjer, na paradajzu, kao i u slučaju da lišće krompira postane smeđe. Od kuhanih ljuski crnog luka može se dobiti i sredstvo za prskanje protiv insekata.

Kalijumov sapun

Kalijumov sapun (meki sapun) koristi se za suzbijanje lisnih vaši, štitastih moljaca i dr. insekata koji napadaju nadzemne organe biljaka. Kod njegove primjene važno je koristiti velike količine vode kako bi se biljke dobro okupale. Osim što suzbija insekte, koristi se i za ispiranje biljaka od medne rose i čađavice.

Kiselo drvo
Kiselo drvo

Insekticid kiselo drvo

1 kg svežeg lišća se isitni i prelije sa 50 litara ključale vode češće miješajući, držati 24 sata. U drugom sudu se rastvori 1 kg crnog mekog sapuna u 50 l ključale vode. Ocijeđena tečnost od lišća i rastvor sapuna se pomiješaju i tom tečnošću se prska voće i povrće protiv napada insekata.

Prašak kojim se zaprašuje voće u vrijeme cvjetanja

Po 10 kg fino samljevene osušene kore s korijena kiselog drveta, fino samljevenog osušenog lišća paradajza i dijatomida i sve se dobro pomiješa.
Da bi odstranio razne insekte, u raznim krajevima svijeta narod stavlja svježe lišće kiselog drveta u, postelju, njime se trlja, a isto to činiti i sa stokom.

МОНАХИЊА АТАНАСИЈА (РАШИЋ), манастир Рукумија/uredio Kucni-ljekar.com

Učitaj još Povezanih članaka
Dodaj još dzevadic
Dodaj još u Ostale korisne objave

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)