Vrlo ste sretni ako u dvorištu imate ježa a evo i zašto

4 minuta čitanja
0
0
1,507

U ovo doba godine obitelji ježeva česte u našoj okolini pa i na našim prometnicama i često stradavaju pod kotačima automobila.

Sezona je malih ježeva pa je pokrenuta kampanja kako bi se potaknula svijest građana, a naročito svih vozača da su u ovo doba godine obitelji ježeva česte u našoj okolini pa i na našim prometnicama.

Ježevi su vrlo drage i korisne životinje. Imate li ih kao redovite posjetioce u vrtu, oslobodit će vas puževa, zmijskih jajašaca, ličinki raznih insekata i raznih drugih napasnika koji mogu štetiti vašem vrtu. Kad u dvorištu imate ježa, ne morate koristiti toliko pesticida i insekticida.

Ježevi spadaju u porodicu sisavaca i ima ih 25 različitih vrsta. Pripadaju redu insectivora (kukcojeda) zbog čega ih vrtlari jako vole.

U hladnijim krajevima ježevi spavaju zimski san, a na proljeće ženka ježa okoti 4 do 5 mladunaca. Ježeve bodlje zapravo su otvrdnute dlake, a mladunci se rađaju s mekim bodljama koje tek kasnije postaju čvrsta i učinkovita zaštita.

Ježevi najčešće stradavaju pod kotačima automobila, zatim zbog trovanja otrovima za štakore, a mogu ih pojesti i veće životinje. No maleni jež je hrabra životinjica pa je potrebno lukavstvo da bi ga se pobijedilo. Kad je u opasnosti, jež se smota u malu bodljikavu kuglu i na taj način se brani od napasnika.

Međutim, lisice imaju lijek za ježevu obranu. Pomokre se po ježevima, zbog čega se oni otvore iz sklupčanog položaja i otkriju meki, ranjivi trbuh.

Ako nađete maloga ježa koji je ostao bez mame, možete ga pokušati othraniti i vratiti natrag u prirodu. No prije nego ga uzmete u ruke, svakako ih prvo operite jer su mali ježevi vrlo osjetljivi na neke bakterije koje možemo imati na dlanovima.

Bebu ježa treba utopliti termoforom ili električnim grijačem, a ako je jako mali u početku ćete ga hraniti mlakim mlijekom tako da komad krpice umačete u mlijeko i dajete mu da siše ili ga hranite pomoću plastične šprice. Kad malo ojača, možete mu ponuditi salatu, jabuku, pa i kukce.

narodnilijek.com

Učitaj još Povezanih članaka
Dodaj još dzevadic
Dodaj još u Ostale korisne objave

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)