Zasštitite i sebe i pčelare. Naučite razlikovati pravi prirodni med od lažnog.

6 minuta čitanja
0
0
1,358

Med je globalno poznat kao jedan od najvažnijih prirodnih lijekova za liječenje širokog spektra bolesti, a svaki čovjek bi ga bar povremeno trebao konzumirati.

Postupak liječenja medom se naziva “Apiterapija” a spisak bolesti koje med liječi je velik.

Koristi se za olakšavanje simptoma gripe i prehlade, te drugih bolesti respiratornog sistema, kao što su bronhitis, upala grla i sinusa.

Odličan je  antiseptik, smanjuje bol, a također izvlači otrove iz ugriza ili uboda.

Ako imate probleme sa kožom, kao što su, ispucana koža, osipi, svrbež, te razne kožne nečistoće i fleke,koristite obloge od meda,

Med pomaže i pri opekotinama,

Na opekotinu možete nanijeti čist med, pa će to spriječiti stvaranje mjehura i omogućiti zarastanje bez ožiljka.

Već na početku smo naglasili da je primjena meda kao lijeka vrlo raznolika pa smo vam naveli samo jedan mali dio jer tema ovog članka je u stvari nešto sasvim drugo.

Upravo zbog ljekovitih svojstava, med je vrlo tražena i cijenjena roba, ali je u isto vrijeme i roba koja se masovno falcifikuje(proizvodi se lažni med).

Da bismo zaštitili kupce koji traže lijek,a u isto vrijeme da zaštitimo i pčelare koji u proizvodnju meda ulažu mnogo više od vremena i novca, koji u njegovu proizvodnju ulažu dio svog života, objasnit ćemo vam  kako ćete prepoznati pravi med od onog koji je napravljen od šećera, i koji nije bio ni blizu pčela.

  1. Protrljajte malo meda između kažiprsta i palca dok se ne raspadne. Nešto meda će se apsorbirati u kožu jer je čisti med dobar za kožu. Prirodni med nije ljepljiv. Ako je ono što utrljate ljepljivo, znači da ima šećera ili umjetnih zaslađivača u njemu.
  2. Stavite nekoliko kapi meda na papir ili papirnatu maramicu. Čisti med neće probiti papir dugo vremena, jer ne sadrži vodu.

  3. Stavite malo meda kod mrava. Pčele instinktivno grade košnicu na drveću i među stijenama. One stavljaju med kako bi se zaštitile od štetočina, kao što su mravi. Mravi neće dirati prirodni med.

  4. Napunite čašu vode i dodajte 1 kašikicu meda. Čisti med će se u obliku kuglice spustiti na dno, a lažni med će se početi otapati.

  5. Namažite med na krišku hljebaa. Prirodni med će otvrdnuti hljeb za nekoliko minuta. Umjetni med će ga navlažiti zbog sadržaja vode.

  6. Pravi med će vam dati osjećaj bockanja u ustima neposredno prije gutanja. Lažni med neće.

  7. Gledajte da li će se med kristalizirati tokom vremena. Imitacija meda će ostati glatka kao sirup, bez obzira koliko dugo je pohranjena, dok će se pravi med kristalizirati.

  8. Vrh šibice umočite u med i pokušajte zapaliti. Prirodni med neće smetati da se šibica zapali. Lažni med ima vode pa se šibica neće moći zapaliti.

  9. Dvije do tri kašičice meda stavite u mikrovalnu. Zagrijte na visokoj temperaturi. Prirodni med će se brzo karamelizirati i neće postati pjenast. Lažni med će se teško karamelizirati i bit će pun mjehurića.

I na kraju da samo malo pojasnimo zašto je bitno prepoznati pravi med.

Dok je pravi med, kako smo već rekli, riznica vitamina, i dok on liječi mnoštvo bolesti, lažni med, iako ukusom neodoljivo podsjeća na pravi, je u pogledu ljekovitosti njegova suprotnost.

Ne samo da ne liječi ni jednu bolest, već zbog prisustva velike količine šećera, vještačkih aroma i zaslađivača, uopšte nije preporučljiv za češču upotrebu.

 

(Kucni-ljekar.com) 

Učitaj još Povezanih članaka
Dodaj još dzevadic
Dodaj još u Ostale korisne objave

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)