Evo kako se rešiti uraslog nokta bez odlaska doktoru!

6 minuta čitanja
0
0
6,814
Smatra se da svaka peta osoba pati od urastanja noktiju, što je prilično neugodna i bolna pojava. Urastanje nokta uglavnom nastaje kao posledica nepravilnog sečenja noktiju. Pravilno je da se nokti režu ravno, a ne zaobljeno u uglovima

Urastao nokat na nožnom prstu je stanje u kome se ivice noktiju useče u ambijentalnu kožu. Obično nokat urasta na palcu noge, na jednoj ili na obe strane. Urastao nokat može nastati kada deformisan nokat na nožnom prstu raste nepravilno u kožu ili kada koža oko noktiju raste brže nego inače i prekriva deo ivica noktiju.

Nošenje uske, neudobne obuće (sportisti, posebno fudbaleri su izloženi riziku jer uske patike i neprestani udarci lopte mogu oštetiti nokat) može izazvati ili pogoršati simptome nastale zbog uraslog nokta.

Urastao nokat može u početku da bude bez simptoma, ali kasnije region oko uraslog nokta može da postane bolna, naročito kada postoji konstantan pritisak na navedeno mesto. Područje je obično crveno i može biti toplo. Ako se ne leči, mesto urastanja je sklono infekciji.

Jednom zaraženo, područje postaje bolno, crveno, sa otokom. Gnoj može da se akumulira ispod kože pored nokta i da se cedi okolo. Ukoliko je urastao nokat izazvao infekciju, osećaćete neprijatnost u stopalu, bilo da hodate, stojite ili sedite.

Kod urastanja nokta se preporučuje odlazak lekaru, gde se najčešće poteže za uklanjanjem celog nokta. Postupak se radi pod anestezijom tako da ne boli, ali je oporavak dug radi rasta novog nokta.

Neka vam ipak zbog svega toga, odlazak lekaru bude zadnja opcija. Pokušajte pre toga problem rešiti prirodnim putem, a mi ćemo vam otkriti par načina kako da to uradite:

Umočite urasli nokat u vruću vodu da nokat omekša. Jednom kad je mekan koristite sterilizovanu iglu da biste nadigli urasli deo nokta i umetnuti mali komad vate ispod nokta.

To će pomoći dignuti nokat da može rasti normalno. Menjajte komad vate svakodnevno.

Limun obloga

zavežite krišku svežeg limuna, koji deluje poput sredstva za omekšavanje, oko problematičnog prsta i ostavite preko noći da deluje. Kad nokat bude dovoljno savitljiv da ga se može lagano izvući iz mesa, podrežite ga, a zatim stavite tanku nit sterilne vate ispod ugaonog dela nokta da biste ga odigli od kože dok ne izraste. Vatu menjajte svaki dan.

Kupka od preslice

Usitnjenu suvu preslicu prelijte ključalom vodom, ostavite da odstoji prekrivena 2-3 sata i ocedite. Pre upotrebe tečnost zagrejati i umakati urašteni nokat 20-30 minuta.

Oblog od lanenog brašna

semenke lana treba samleti i uz stalno mešanje dodavati vruću vodu dok ne postane kaša. Kašu staviti na komad gaze, previti nokat I ostaviti da deluje preko noći. Oblog za nokat koji se gnoji od patlidžana – u toku dana nekoliko puta stavite na nokat plošku patlidžana.

Nega uraštenog nokta posle gnojenja

brašno i med umešati u kašu, staviti na komad gaze i time previti nokat. Nakon skidanja obloga, prst isprati čajem od kamilice.

Izvor: doomandbloom.net

Učitaj još Povezanih članaka
Dodaj još dzevadic
Dodaj još u Recepti za liječenje

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)