Iskoristite koprivu za suzbijanje Varoe u pčelinjaku

2 minuta čitanja
5
0
6,033

Došli smo do jedne informacije koja, u slučaju da se pokaže tačna ,može da donese revoluciju u borbi protiv trenutno najljućeg neprijatelja pčelinjih zajednica koda nas, Varoe.

Stari pčelari tvrde da je žara (kopriva) najbolji i najsigurniji lijek protiv varoe.

Neki tvrde da je najbolje postaviti košnice “u koprive”. Ako je pčelinjak smješten na područjima gdje ima žare,šanse da pčele napadne varoa su minimalne!?

Pojedini pčelari stavljaju listove koprive na ulaz u košnicu; drugi opet listove koprive stavljaju na dno košnice i mijenjaju ih jednom sedmično.

Preporučuje se i sirup od koprive za tretiranje košnica. U 10 litara vode potopiti 1,5 kg koprivinog lišća. Ostaviti potopljeno 10-15 dana. Procijediti i pohraniti u zatvorenim posudama van svjetlosti.

Sirup ima jak i neugodan miris. Koristi se razrijeđen i to tako na 2 litra soka dodati 10 litara vode. Ovom mješavinom tretirati košnice.

Listovi koprive su bogati flavonidima, mineralima, mravljom kiselinom, a sadrže i spojeve: acetilkolin, histamin, serotonin i leukotriene

Ništa vas ne košta da ovaj način borbe protiv varoe isprobate jer ako se pokaže kao efikasan lijek to će biti mnogo bolje rješenje od hemikalija koje se trenutno koriste za ovu svrhu.

BH Pčelar/uredio(Kucni-ljekar.com)

Učitaj još Povezanih članaka
Dodaj još dzevadic
Dodaj još u Ostale korisne objave

5 Komentari

 1. Jovan jovanovic

  Juni 3, 2016 u 2:06 pm

  Informacija je toliko stura da ja skoro nista ne mogu da naucim. Kako tretirati kosnice? Koliko puta i u kojim vremenskim intervalima? Da li samo prazne kosnice ili kosnice sa ocelama? U koje doba godine? Sramota je da ovako nesto uopste nudite kao informaciju.

  odgovor

  • Milosav

   Juni 12, 2016 u 5:38 pm

   Mnogo zuris kao da danas sve moras da uradis,ne ostavljajuci nista za sutra.Pa covek ti lepo pise,,postoji mogucnost da koprivom moze
   da se suzbija varoa,,pa ti izvoli probavaj ,odvolje ti kako.I Ti si neka cudna vocka,cao!

   odgovor

  • jeremija

   Juli 18, 2016 u 1:30 pm

   lepo ti reče čovek, probaj,prati,istražuj.

   odgovor

 2. dzevadic

  Juni 3, 2016 u 9:22 pm

  Gospodine Jovane.
  Informaciju o korištenju koprive u svrhu suzbijanja varoe sam pronašao na portalu BH pčelar, kako i piše u izvoru informacije, ali pošto sam i sam ljubitelj pčela, imao sam nekoliko košnica, a u planu sam da ih nabavim opet,kada sam ovo pročitao jednostavno sam morao da podijelim sa svima.
  Napisao sam u tekstu ” ako se pokaže kao efikasan lijek to će biti mnogo bolje rješenje od hemikalija koje se trenutno koriste za ovu svrhu.”
  Da sad imam koju košnicu, ja bih lično pokušao, normalno sa velikom opreznošću, da se protiv varoe izborim na ovaj način, ako bi mi uspjelo onda bih vam opet svima do u detalje objasnio kako sam radio, međutim ako nebi uspjelo i to bih vam opet javio.
  Nije mi cilj da nekog prevarim, bože sačuvaj, samo želim da pomognem.

  odgovor

 3. ante

  Juni 21, 2016 u 6:18 pm

  kopriva smrdi ko dava i kako onda ako ima meda unutra mora i on da smrdi jer kopriva kad se ukisali toje jako fuj fuj

  odgovor

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *