Iskoristite koprivu za suzbijanje Varoe u pčelinjaku

2 minuta čitanja
8
3
20,148

Došli smo do jedne informacije koja, u slučaju da se pokaže tačna ,može da donese revoluciju u borbi protiv trenutno najljućeg neprijatelja pčelinjih zajednica koda nas, Varoe.

Stari pčelari tvrde da je žara (kopriva) najbolji i najsigurniji lijek protiv varoe.

Neki tvrde da je najbolje postaviti košnice “u koprive”. Ako je pčelinjak smješten na područjima gdje ima žare,šanse da pčele napadne varoa su minimalne!?

Pojedini pčelari stavljaju listove koprive na ulaz u košnicu; drugi opet listove koprive stavljaju na dno košnice i mijenjaju ih jednom sedmično.

Preporučuje se i sirup od koprive za tretiranje košnica. U 10 litara vode potopiti 1,5 kg koprivinog lišća. Ostaviti potopljeno 10-15 dana. Procijediti i pohraniti u zatvorenim posudama van svjetlosti.

Sirup ima jak i neugodan miris. Koristi se razrijeđen i to tako na 2 litra soka dodati 10 litara vode. Ovom mješavinom tretirati košnice.

Listovi koprive su bogati flavonidima, mineralima, mravljom kiselinom, a sadrže i spojeve: acetilkolin, histamin, serotonin i leukotriene

Ništa vas ne košta da ovaj način borbe protiv varoe isprobate jer ako se pokaže kao efikasan lijek to će biti mnogo bolje rješenje od hemikalija koje se trenutno koriste za ovu svrhu.

BH Pčelar/uredio(Kucni-ljekar.com)

Učitaj još Povezanih članaka
Dodaj još dzevadic
Dodaj još u Ostale korisne objave

8 komentara

 1. Jovan jovanovic

  3. lipnja 2016. u 2:06 pm

  Informacija je toliko stura da ja skoro nista ne mogu da naucim. Kako tretirati kosnice? Koliko puta i u kojim vremenskim intervalima? Da li samo prazne kosnice ili kosnice sa ocelama? U koje doba godine? Sramota je da ovako nesto uopste nudite kao informaciju.

  odgovor

  • Milosav

   12. lipnja 2016. u 5:38 pm

   Mnogo zuris kao da danas sve moras da uradis,ne ostavljajuci nista za sutra.Pa covek ti lepo pise,,postoji mogucnost da koprivom moze
   da se suzbija varoa,,pa ti izvoli probavaj ,odvolje ti kako.I Ti si neka cudna vocka,cao!

   odgovor

  • jeremija

   18. srpnja 2016. u 1:30 pm

   lepo ti reče čovek, probaj,prati,istražuj.

   odgovor

 2. dzevadic

  3. lipnja 2016. u 9:22 pm

  Gospodine Jovane.
  Informaciju o korištenju koprive u svrhu suzbijanja varoe sam pronašao na portalu BH pčelar, kako i piše u izvoru informacije, ali pošto sam i sam ljubitelj pčela, imao sam nekoliko košnica, a u planu sam da ih nabavim opet,kada sam ovo pročitao jednostavno sam morao da podijelim sa svima.
  Napisao sam u tekstu ” ako se pokaže kao efikasan lijek to će biti mnogo bolje rješenje od hemikalija koje se trenutno koriste za ovu svrhu.”
  Da sad imam koju košnicu, ja bih lično pokušao, normalno sa velikom opreznošću, da se protiv varoe izborim na ovaj način, ako bi mi uspjelo onda bih vam opet svima do u detalje objasnio kako sam radio, međutim ako nebi uspjelo i to bih vam opet javio.
  Nije mi cilj da nekog prevarim, bože sačuvaj, samo želim da pomognem.

  odgovor

 3. ante

  21. lipnja 2016. u 6:18 pm

  kopriva smrdi ko dava i kako onda ako ima meda unutra mora i on da smrdi jer kopriva kad se ukisali toje jako fuj fuj

  odgovor

 4. Medo Srndic Evanston IL

  30. ožujka 2019. u 2:51 am

  Kopriva je biljka sa najise proteina pa zato vodeni rastvor posle dan dva smrdi kao stala,Trebamo probati alkoholni rastvor 90%alkohol za masazu vanjsku upotrebu,tako dobijena tinktura moze stajati duze I nece smrditi. Moze se uzet 5 l 90% alkohola 5l destilovane ili ciste izvorske vode I 20% ili 2 kg. listova zare. Sve sastaviti u veci lonac pokriti dobro I mesati makar jednom dnevno.Dovoljno je 5-7 dana drzati smesu I procediti dobro.Dobili smo 50% rastvor koji se nemoze pokvariti.Ako zelite davati u secerni sirup ili pogace dovoljno je samo dodati 1-2% a za prskanje uzeti 3 dela vode na jedan deo tincture ,to bi bila jacina vina. Moze se prskati po ramovima pri pregledi ali nikad po otvorenom leglu.Ja do sada nisam koristio zaru ali sam prvio tinkturu po receptu Voje Brstine sa kaduljom I tamjanom dodavo sam I oregano jer je to biljka sa najvise timola. Ova tinkturu sam koristio za dezinfekciju starih ramova dodavo u sirup I pogace I prsko pcele protiv krecnog legal I izjednacavanje mirisa pri spajanju kosnica.Ova tinktura nije protiv varoe ali je odlicna protiv krecnog legal I proliva. Ja cu zaru probati ubaciti svezu u podnjacu , a kasnje mozda I sa tinkturom.Sretno kolege Mehmedalija-Chicago.

  odgovor

 5. Darko

  28. lipnja 2020. u 6:14 am

  Imam jednu košnicu i pokušao bih sa koprivom protiv Varoe,samo sad nakon toliko vremena od ove objave kako ti izgleda i da li ima rezultata? !

  odgovor

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)