Evo uzroka pada šećera.

3 minuta čitanja
0
0
628

Dijabetičari tokom leta imaju dodatni problem s hipoglikemijom. Dehidratacija kod ove grupe pacijenata nastaje zbog pojačanog znojenja.

U vrelim letnjim danima kod osoba obolelih od šećerne bolesti značajno se povećava mogućnost pojave ozbiljnih tegoba, koje se mogu razviti naglo i bez posebne “najave”.
Tokom vrućina, dijabetičari izrazito gube tečnost znojenjem, što se ispoljava suvoćom usta, ispucalim usnama, opštom malaksalošću i omaglicom, a ponekad i povišenom temperaturom. Nisu retki ni grčevi u potkolenicama i malaksalost. Za dijabetičare ovo je izuzetno štetno, jer manjak tečnosti u organizmu može da bude osnova drugih poremećaja koji dovede do gubitka svesti i kome.
Osim smanjenog unosa tečnosti, dijabetičari u letnjem periodu jedu manje kaloričnu hranu, a više voće i povrće, što sve dovodi do padova najpre pritiska u krvi, a zatim i šećera. Zbog pojačanog znojenja gubi se i dosta elektrolita i soli, pa se preporučuje da piju slabogazirana pića koja imaju dovoljno kalijuma, natrijuma i magnezijuma.
Pad šećera je situacija koje se i lekari i pacijenti najviše plaše. Hipoglikemija značajno narušava kvalitet života, više nego skok šećera. Problem nastaje kada pacijenti, koji dugo godina imaju dijabetes, izgube osećaj za prepoznavanje simptoma poput zamagljenog vida, malaksalosti i opšte slabosti.
Terapiju, međutim, pacijenti ne smeju da menjaju na svoju ruku, već u dogovoru sa lekarom. Da bi sprečili nagle padove šećera dijabetičari treba da piju što više tečnosti, najbolje vode i to od litar i po do dva, ali ne i voćne sokove koji sadrže dosta voćnog šećera. Ako žele da se osveže preporučuju se limunada bez šećera, i prirodno ceđeni sokovi, kao i mineralna voda sa magnezijumom.
Osim problema sa padom šećera, leti su i češće infekcije na stopalima, pa lekari upozoravaju pacijente da nikako ne hodaju bosi.
(kucnilekar)

Učitaj još Povezanih članaka
Dodaj još dzevadic
Dodaj još u dijabetes

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)