Zbog čega nastaje zujanje u ušima i kako ga spriječiti.

7 minuta čitanja
0
0
11,767

Zujanje u ušima ili kako naš narod voli da kaže zvonjava u ušima je problem koji pogađa  više ljudi nego što možete  pretpostaviti jer po najnovijim studijama utvrđeno je da svaka peta osoba makar jednom čuje ove šumove.

Stručni naziv te pojave je tinitus i karakteristično za njega je da ga ne izazivaju nikakvi vanjski podražaji slušnog aprata i da su tih zvukova svjesni samo oboljeli, pod  uslovom da ovu pojavu možemo nazvati bolešću.

Uzroka ove pojave ima mnogo.

Šuštanje u ušima može biti simptom gotovo svih poznatih bolesti slušnog aparata.

Može da nastane od ušne smole i ušne masti  u uhu koji se prislanja na bubnu opnu pa izaziva osećaj šuma, pa sve do ozbiljnog tumora.

Isto tako i  svakodnevna buka, preglasna muzika, ili problemi sa vratnim dijelovima kičme usled dugotrajnog sjedenja doprinose nastanku ovog oboljenja.

 

Moguće je da je zujanje povezano sa starosnim gubitkom sluha, a u tom slučaju vaš ljekar može da vam preporuči slušni aparat.
Tinitus može biti čak i uobičajena nuspojava nekih lijekova koje koristite  kao na primjer neki  antibiotici, antidepresivi kao i  lijekovi za rak koji mogu izazvati ovaj problem. Čak i često uzimanje aspirin, može biti uzrok.

Isto tako uzrok može biti oboljela vratna kičma,srčani i kardiovaskularni problemi, poremećaj u metabolizmu, bolesti viličnog zgloba ili bolesti zubi, tumor slušnog živca, bolest bubrega,hronična upala srednjeg uha i smetnje u funkcionisanju Eustahijeve tube o,koštavanje slušnih koščica (uzengije), itd.

Zujanje može da bude povremeno ili konstantno, a pošto u medicini nije pronađen lijek koji  ga uspješno liječi , ako se čovjek ne privikne na ovu pojavu ona može značajno da mu poremeti kvalitet života.

Upravo zbog nedostatka jedinstvenog lijeka liječenje se obavlja  psihoterapijama i nekim drugeim alternativnim metodama koje  mogu da budu od velike pomoći za oboljele.

 

 

Psihoterapija se ogleda u tome da se pacijent privikne na prisustvo tih šumova kao nešto normalno a ne kao opasnost od koje moraju da se uspaniče,

Stvar je u tome da se ti zvuci nemogu smanjiti ili isključiti pa je vrlo važno da ih sam oboljeli prihvati kao normalnu pojavu.

Pošto vidimo da medicina nema adekvatan lijek pa da se okrenemo prirodnim preparatima koji bi mogli da pomognu.

Treba da znamo da  masti i šećeri pogoduju nastanku tinitusa, kao i ishrana bogata holesterolom i rafinisanim šećerom pa upravo zato zamjena svih životinjskih namirnica sa biljnim i izbegavanje nezdrave i prerađene hrane, itekako može da pomogne u prevenciji, kao i ublažavanju već postojeće bolesti.

Pošto je dokazano da  magnezijum pomaže u ovom slučaju jedite hranu bogatu magnezijom: spanać i drugo zeleno lisnato povrće,integralne žitarice, mahunarke i orašaste plodove.

Postoji jedna biljka koja se zove “Ginko biloba” i koja dokazano liječi ovu bolest.

GinkgoBiloba-002

Pored toga ona je jedan od najboljih prirodnih stimulatora moždanih funkcija, liječi simptome demencije, usporava napredovanje Alchajmerove bolesti, jača konentraciju i memoriju.

Ako ne možete da nabavite ovu biljku lijeka ima i kod nas, treba da pijete kantarionovo ulje ili tablete u čije sastave ulazi i ova biljka, jer ona dokazano djeluje kao prirodni antidepresiv i popravlja nam loše raspoloženjesibirski-zen-sen-300x188

 

 

I sibirski ženšen može pozitivno da djeluje na neugodno šuštanje u ušima a pomaže i kod depresija, kao i psihičkih poremećaja koji su vrlo često uzroci zujanja u ušima.Ova  biljka je i izuzetan antioksidans, osnažuje organizam, poboljšava cirkulaciju, umiruje i daje neophodnu energiju.

Možete uzeti i bademovo ulje pa u njega utopite jedan tampon od vate pa ga stavite u uho,

Postupak ponavljajte dok zujanje ne prestane.

 

(Kucni-ljekar)

 

Učitaj još Povezanih članaka
Dodaj još dzevadic
Dodaj još u sluh

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)